Da yrkesmessene foran årets skolevalg for 10. klassinger ble avlyst, stilte Fædrelandsvennen opp for å tette igjen informasjonsgapet.
Avisen dekket temaet bredt for å gi ungdommen informasjon om skolevalget. De har blant andre laget flere lettleste nyhetssaker, som blir liggende på fronten frem til skolevalget.
Men Fædrelandsvennen bestemte seg også like godt for å arrangere hele yrkesmessen digitalt.
– NHO lurte på om vi ønsket å lage sak på avlysningen, da det oppsto et informasjonsbehov for elevene. Jeg tenkte at vi må få til mer enn bare det, sier Mari Horve Reite, leder for digital debatt hos Fædrelandsvennen og hjernen bak prosjektet, til Medier24.
Ønsker å nå ungdommen
Resultatet ble den digital yrkesmessen «Spørsmål og svar om videregående skole», med et panel på 15 eksperter med ulike kompetanseområder.
I løpet av seks timer ble det sendt inn 165 spørsmål som panelet svarte på.
Reite synes selv at det ble en suksess.
– Vi har fått veldig positiv respons. Det er flere skoler som brukte den i undervisningen. På forhånd tenkte jeg at panelet var for stort, men det var mange spørsmål som strømmet inn fra starten, sier Reite og viser til at både fylkeskommunen og NHO også har vært positive.
Som mange andre etablerte aviser, sliter Fædrelandsvennen med å nå de yngre mediebrukerne.
Derfor kan nettopp slike prosjekter være en nøkkel for å introduserer regionsavisen for ungdommen, ifølge Reite.
– Alle nyhetssakene og den digitale yrkesmessen er åpne. Vi ønsker ikke å selge abonnement på dette. Vi håper derimot at det gir de unge en lavere terskel for å se på Fædrelandsvennen som en destinasjon for å finne stoff og meninger som engasjerer, sier hun.
Totaltallet for sakene siden torsdag i forrige uke er 71.200 sidevisninger.
– Det er vi godt fornøyd med! Sakene vil fortsatt ligge frontet fram til de skal velge, så jeg regner med fasiten blir en del høyere, sier hun.
– Fin service
Under pandemien har flere mediehus lagt til rette for å svare på spørsmål fra publikum.
Reite tror det vil bli vanligere å forholde seg til publikummet på en ny måte for journalister.
– Jeg tror vi vil være mer personlig med leserne. De kan få et kvalitetssikret svar fra en journalist, fremfor å stille det i et nettforum. Det er en utrolig fin service, i tillegg til at det er opplysende for flere lesere. Det viser at vi tar leseren på alvor, sier Reite.
På slutten av 2020 fikk Fædrelandsvennen et nytt digitalt debattstudio. Det fikk avisen god bruk for i dette prosjektet.
Hvis Reite for det som hun vil, så kommer Fædrelandsvennen til å arrangere digital yrkesmesse også neste år.
– Dette har vært nok et eksempel på hvor gøy det er å tenke nytt. Vi har et stort distrikt vi skal dekke, og ikke alle ungdommene har mulighet til å reise rundt under normale omstendigheter heller. Jeg tror dette har kommet for å bli, sier hun.