Programleder i podkasten Tut og Mediekjør, Eva Sannum, reagerer på pressens holdning til sin egen dekning av 22. juli

Ut mot selvgodhet blant journalister og redaktører: – Frakoblet virkeligheten

Eva Sannum reagerer på at mediene frikjenner seg selv for dekningen av 22. juli. – En ovenfra og ned argumentasjon som ikke treffer publikum så godt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I anledning tiårsmarkeringen av 22. juli-terroren, har mediepodkasten Tut & Mediekjør lagd egne spesialepisoder om medienes rolle i dekningen av 22. juli - fra fire ulike perspektiver.

Programleder i Tut & Mediekjør, Eva Sannum, forteller at utgangspunktet for episodene er å reflektere over hvordan dekningen har vært og blir oppfattet i ettertid.

Sannum mener at det ble gjort mye bra pressearbeid under og etter terrorangrepet, men at mediene generelt har en langt mer selvtilfreds holdning av hvordan dekningen har vært, enn det de har grunn til å ha.

– Vi har vært kritisk til selvgodheten blant enkelte journalister og redaktører. Det har vært for lite selvrefleksjon å spore i media, som er overraskende lite interessert i å gå seg selv i sømmene og vurdere sitt eget arbeid, sier Sannum til Medier24.

– Journalister og redaktører som er frakoblet virkeligheten

I den første episoden, «Dommen over medienes 22. juli-dekning», blir VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, sine tekster i Tinius-rapporten om 22. juli trukket frem.

Det gjelder både teksten Skartveit skrev i 2011, og teksten som hun skrev i 2021.

Tut & Mediekjør viser til de tekstene som kroneksempelet på at pressen ikke snur speilet mot seg selv, verken i 2011 eller i 2021.

– Det er en hemningsløs skryt av VG. Noe av det sikkert er berettiget. Det står også at VG var på sitt beste. Men det er ingen tegn til refleksjon rundt at de kanskje ikke gjorde alt perfekt. Den holdningen, og måten å legge fram arbeidet sitt på, er noe av problemet med journalister og redaktører som er frakoblet virkeligheten, sier programleder Svein Tore Bergestuen i første episode av sommerspesialen.

– De løfter seg opp på en pidestall, og det liker jeg ikke, fortsetter han.

Sannum er klar på at det finnes visse unntak i pressen og peker på at ikke alle skal skjæres over en kam. Spesielt i sommer har man sett flere tegn til selvrefleksjon, forteller hun.

Likevel mener hun at pressen i debatten rundt dekningen av 22. juli lener seg på argumenter som ikke alltid treffer leserne og vanlige folk.

– Pressen argumenterer ofte for at de ikke ble felt i PFU for de fleste sakene etter 22. juli, eller så har de sine medietekniske argumenter. Men det er en ovenfra-og-ned-argumentasjon som ikke treffer publikum så godt. Det går litt over hodet på folk, forteller Sannum.

– Media fremstår som at de ikke er interessert i å vurdere sitt eget arbeid sammen med sitt publikum, legger hun til.

– Mange har klaget på kontakten

Sannum mener det ikke er nødvendigvis slik at de berørte var fornøyd med dekningen selv om mediene opplevde få PFU-klager på møte med journalister.

– Det er kommet lite klager til PFU fra ofre og pårørende om hvordan media henvendte seg til dem. Det tror jeg media tar som en friskmeldelse, men jeg tror ikke det stemmer helt. Jeg opplever at mange har klaget på kontakten. Det får vi også bekreftet i intervjuene vi gjør i podkasten, i episode 3.

Sannum mener at intervjusituasjonene ble håndtert godt, men at den første henvendelsen fra journalister sviktet i noen tilfeller, og at premisset for intervjuet ikke var godt nok klargjort, slik at publiseringen skapte reaksjoner.

– Jeg tror det handler om kontaktetableringen og dialogen om forventningen om hva som kommer på trykk. Vi maser stadig på dette, også generelt i podkasten. Gjør premissene klare før intervjuet.

I de fire episodene om 22. juli-dekningen, blir tonen mer rolig enn Tut & Mediekjør pleier å ha.

De har heller ikke intervjuet så mange redaktører som de vanligvis gjør.

– Vi blir ofte redaktør-tunge i podkasten. Denne gangen har vi snakket mer med journalister som var i operativt arbeid. Vi ønsket å høre med dem som tok minutt til minutt avgjørelsene. Hos dem var det mer selvrefleksjon å spore.

Medier24 har forelagt kritikken overfor politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit.

Hun skriver at kritikken sikkert er berettiget, men peker på at dette er vel den saken etter andre verdenskrig som har fått den mest omfattende dekningen i norsk presse.

– At en av sakene fra meg handlet om at vi ble bombet ut av redaksjonslokalene og klarte å lage avis fra hotellrommene på Bristol, er en detalj i det store bildet. Men for all del, jeg skal tenke over det de sier, skriver Skartveit til Medier24.

Powered by Labrador CMS