NRK får kritikk for en sak de publiserte mandag, om det planlagte minnesmerket som skal reises på Utøya, til minne om terrorhandlingene der i 2011.
Elin L’Estrange er blant dem som er kritisk til NRKs sak. Hun er leder i Ullensaker Arbeiderparti, men understreker at hun uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av partiet.
L’Estrange skulle ønske at NRK i saken sin hadde skrevet mer om den langvarige prosessen som Utøya-minnesmerket har vært gjenstand for, og om hvorfor mange mener det er viktig å bygge det.
Blant annet trekker hun frem at både plassering, kostnader og hvem som skulle lage det, er debattert og behandlet i retten.
– NRK vet om dette når de dekker saken. Å slå opp prisen på dette virker litt historieløst, sier L’Estrange til Medier24.
Og legger til:
– Det er vanskelig at NRK ikke tok innover seg konteksten i dette tilfellet, om hvorfor minnesmerket bygges her, og hvorfor kostnadene er blitt som de er.
– Omtaler ikke prosessen overhodet
– Men at utgiftene knyttet til minnesmerket er store, og at de kunne vært mindre, er vel et legitimt journalistisk poeng for NRK å påpeke?
– Jo, det er det. Det skal jeg gi deg rett i. NRK omtaler likevel ikke prosessen rundt minnesmerket overhodet og det kunne de sikkert puttet i en faktaboks.
Hadde saken inneholdt mer bakgrunnsinformasjon om minnesmerket, ville den ikke ha vært problematisk, mener L’Estrange.
– De hadde sikkert et ønske om å skrive kort, men slik saken ser ut nå, viser den at man skal bruke forferdelig mye penger på et minnesmerke, men ingenting om hvorfor.
Kritisk til NRKS vurdering
Også Arbeiderparti-ordfører på Nesodden, Truls Wickholm, er kritisk til at NRK ikke skriver mer om bakgrunnen til hvorfor minnesmerket reises i saken sin.
Ordføreren er stiller seg samtidig undrende til hvorfor NRK valgte å lage saken i det hele tatt.
– Vi som har hatt en del å gjøre med mediene i livet, vet at ikke alle saker kommer på, sier Wickholm til Medier24, før han retorisk spør:
– Etter en kjempelang periode med rettssaker, skriverier og usikkerhet rundt minnesmerket; Hva var da den journalistiske vurderingen som lå bak å gå helt tilbake til start?
Med å gå tilbake til start, sikter ordføreren til spørsmålene om pengebruken på parkeringen, og at mesteparten av midlene ikke går til minnesmerket i seg selv.
– Jeg vet ikke hvor langt tilbake til start man går, men det er noe grunnleggende rart med hele vurderingen i å sette saken på trykk nå.
Wickholm legger også til:
– Og, når man først gjør det, går man inn i saken på en helt overfladisk måte, på premissene til den som ser ut til å ha solgt inn saken til NRK, nemlig kunstneren som ikke fikk gjennomslag for sitt kunstverk.
– En viktig journalistisk oppgave
Redaksjonssjef Marianne Ytre-Eide er redaksjonssjef i Kultur- og Underholdning i NRK Nyheter, som har laget saken som kritiseres.
Hun ønsker ikke å svare på kritikken over telefon, men er forelagt kritikken fra L’Estrange og Wickholm.
I en e-post til Medier24 skriver hun:
«Vi forstår godt at AUF og andre involverte parter ønsker å legge den årelange striden rundt minnestedet på Utøyakaia bak seg, og få ferdigstilt det som skal bli et viktig nasjonalt monument over 22. juli-tragedien».
Samtidig er NRK opptatt av fortsatt å drive journalistikk rundt prosessen som omgir minnestedet, understreker Ytre-Eide.
«Å følge med på bruken av offentlige midler er en viktig journalistisk oppgave. I dette tilfellet dreier det seg om forvaltningen av nærmere en halv milliard kroner», skriver hun.
Ytre-Eide avviser også at det er den refuserte kunstneren som har solgt inn saken til NRK.
«Arbeiderparti-ordfører på Nesodden, Truls Wickholm mener at saken er plantet hos NRK, men vi fant denne saken gjennom innsyn i offentlige dokumenter.»
Til kritikken om at alle debattene rundt etableringen av minnestedet ikke er tatt med i den aktuelle saken, sier Ytre-Eide:
«Vi har dekket disse konfliktene bredt over flere år. I dette tilfellet var det kostnader og vurderingen av disse, samt opplysninger om alternativer vi ønsket belyse.»
«Det er en viktig journalistisk oppgave å se på forvaltningen av statlige midler – også i dette tilfelle som omhandler en av våre største nasjonale tragedier i nyere tid.»