De fleste avisene i Norge tar denne uka for seg stoff om tiårsmarkeringen av 22. juli, og hvordan de ti siste årene har vært.
Ringerikes Blad, som dekker Jevnaker, Ringerike og Hole, er den nærmeste lokalavisen til Utøya, som ligger i Tyrifjorden i Hole.
Blir med ut i båter
Frontsjef Mari Persson forteller til Medier24 at de kommer til å følge markeringen både lokalt og nasjonalt.
– Dette er en dag for hele landet. Det vi er opptatt av er å prøve å få de lokale øynene, sier Persson.
Avisen skal på nettsiden streame alle de forskjellige minnemarkeringene, både i Oslo og Hole. I tillegg skal de ut på fjorden.
– Det lokale båtfolket har trommet seg sammen og skal ha en markering ute på fjorden. De har fått godkjennelse fra PST, så lenge de holder seg 100 meter unna Utøya. Vi skal være med dem ut i en av båtene, forteller Persson.
– Mye sterke følelser
Og avisen har aldri sluttet å snakke om terroren. Men Persson forteller at det har vært vanskelig for lokalavisen.
– For vårt lokalmiljø har det kommet veldig tett på. Det var utrolig mange lokale som ble berørt. Folket på fjorden, på Sundvolden Hotell, på sykehuset, politiet. Og for mange av dem har det ikke vært lett å snakke åpent om sine opplevelser.
Debatten rundt minnesmerket har også preget avisspaltene i Ringerikes Blad. Der har naboene vært svært uenige i at det skal settes opp, noe som endte i retten i fjor. Naboene tapte søksmålet i februar i år.
– Der er det mye sterke følelser rundt akkurat det, så det har vi dekket mye.
Persson legger til at de har hatt flere historier på trykk de siste ukene.
– Både fra redningsmennene på sjøen, og fra sykehuset. Og så har vi vært ute på gaten i Hønefoss for å høre hva folk husker fra den dagen, og hvor de var. For alle husker hvor de var den dagen, sier hun.
«Den store etikkprøven»
Og dagen for ti år siden sitter godt i minnet til de som var på jobb i avisen.
Debattleder Øyvind Lien var fungerende redaktør 22. juli 2011.
– Som de fleste nok sier, var det en veldig merkelig dag. Det vanskeligste var hvor vanskelig det var å få oversikt. Hvem er kilder til hva? De timene hvor usikkerheten rådet, var lange.
Han betegner det også som «den store etikkprøven».
– Alle aveiingene om hva vi kunne bruke, når det kan brukes. Det er ting som til vanlig er ganske «basic» i journalistikken. Denne dagen var det ekstra viktig, sier han.
I likhet med andre aviser, var det fellesferie-stemning og for det meste sommervikarer på jobb.
– Vi var nok for få på jobb. Men enda mer utfordrende var det at det var for det meste vikarer. Jeg sendte av gårde to unge jenter, som gjorde en fantastisk jobb der ute, men det har jeg flere ganger tenkt på, hva var det jeg gjorde?, sier han og legger til at man aldri blir nok mennesker på en slik dag.
Forsiden utdatert idet den kom ut
Lien forteller også at han utover kvelden var nøye med å ta en pust i bakken med alle på jobb.
– Alle fikk beskjed om å ta pause, og vi satte oss rundt et bord og spiste. Det var veldig viktig, sier han.
I 2011 var det for mange aviser papirutgaven som rådet. Lien forteller at avisen fikk utfordringer med å gjøre om en hel avis.
– Vi måtte kaste om på det aller meste, men det var naturlig nok mye vi ikke rakk. Men vi fikk til en forsvarlig forside. Selv om den var utdatert idet den kom ut, fordi antallet døde var kraftig oppjustert, var den også veldig betegnende for hvordan den dagen var, sier han.