Ivar Benjamin Østebø er journalist i Tønsbergs Blad og overlevde terroren på Utøya 22.juli 2011.

Journalisten overlevde 22.juli-terroren. Dette er hans oppfordring til norske medier

– Det er viktig å aldri slutte å stille journalistiske spørsmål om hva som skjer, dersom noe lignende 22.juli skulle skje igjen, sier Ivar Benjamin Østebø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tønsbergs Blad-journalist Ivar Benjamin Østebø er en av dem som overlevde terrorangrepet på Utøya 22.juli 2011.

Ti år etter angrepet håper Østebø at kritisk journalistikk om Norges beredskap vil bli en sentral del av mediedekningen av terrorhendelsen i årene som kommer.

– Det er viktig å aldri slutte å stille journalistiske spørsmål om hva som skjer, dersom noe lignende 22.juli skulle skje igjen, og om hvor rustet norsk beredskap er til en lignende situasjon nå, sier Østebø til Medier24.

Han håper også at norske redaksjoner fremover vil bruke ressurser på å undersøke utviklingen av ekstremisme.

– Ekstremismen som ligger bak, er ikke noe som oppstår i et vakuum blant personlighetsforstyrrede enkeltmennesker. Det er det viktig at mediene viser frem, sier han og roser Filter Nyheters journalistikk som et godt eksempel.

Samtidig sier Østebø at det er viktig at mediene retter kritisk søkelys mot psykisk helsehjelp, hvor han mener tilbudet ofte ikke er godt nok.

– Da jeg fikk en løpeskade ventet jeg på fysioterapi i én uke, mens ventetiden på psykisk hjelp i gjennomsnitt er på godt over 40 dager. Da kan man spørre seg om hva som er verst av en strekk i hoften eller å være nedtynget i angst og traumer, sier han.

Enig med støttegruppen

Østebø skrev nylig et debattinnlegg i Medier24 der han tok til orde for at mediene burde publisere hittil upubliserte bilder fra angrepet.

Støttegruppen for de berørte etter 22.juli har i etterkant bedt mediene vise varsomhet rundt publiseringen av bildene, men også understreket at det er opp til hvert enkelt medium å gjøre sine presseetiske vurderinger omkring dette.

Østebø mener støttegruppens uttalelser er riktige.

– Å representere de berørte på denne måten ivaretar synet mitt om at det er på tide å publisere noen av bildene nå, samtidig som vi vet at det finnes etterlatte med motsatte syn ikke vil at bildene skal publiseres.

Samtidig er Tønsbergs Blad-journalisten klar på at de redaksjonelle vurderingene må gjøres nøye, i forkant av en eventuell publisering av bildene.

– Norske redaksjoner må gjøre en veldig grundig etisk jobb, og ha dialog med personene som er berørte av disse bildene. Det er en stor jobb, men jeg tror den er nødt til å gjøres, sier Østebø.

– Det mest verdifulle jeg kunne fått

Østebø forteller at han er glad for responsen han har fått i etterkant av at han publiserte debattinnlegget sitt i Medier24.

Tilbakemeldingene har kommet fra både kommet fra folk som er enige med ham, og fra dem som er uenige i synet hans.

– Det finnes eksempler på berørte av dette som er uenige med meg, men som likevel har vist forståelse for innlegget mitt. Det er det mest verdifulle jeg kunne fått, sier han.

Til slutt legger han til:

– Det var viktig for meg å ivareta dem som er uenige med meg i dette spørsmålet. Det håper jeg at jeg har klart, sier Østebø.

Powered by Labrador CMS