Debattredaktør i Aftenposten, Erik Tornes og Utøya-overlevende Elin L’Estranges.
Johannes Kiese/Jon-Are Berg-Jacobsen
Aftenposten svarer på kritikken: – Vi har aldri brukt ytringsfriheten som argument for å publisere noe
Debattredaktør Erik Tornes er enig med mye av kritikken fra Elin L’Estrange, men han er ikke enig med at Aftenposten publiserer ekstreme meninger i ytringsfrihetens navn.
De siste dagene har debatten rast rundt medienes rolle i offentligheten etter 22. juli.
Utgangspunktet for debatten var Utøya-overlevende Elin L’Estranges kronikk i Aftenposten hvor kritiserer hun mediene for å å gjøre det debattklima vanskeligere for overlevende etter 22. juli.
L’Estranges ble fulgt opp av ansvarlig redaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen, som etterlyste svar og en innrømmelsen fra media om at det har blitt gjort feil i etterkant av terrorangrepet.
Debattredaktør i Aftenposten, Erik Tornes, forteller at det er viktig at mediene lytter til kritikken fra de overlevende og pårørende.
– Når de sitter med den opplevelsen, så må vi se på hva som bidro til det. Vi må se om det er noe vi kan gjøre for å bedre det. Vi har opplevd at det har vært en mulighet for dem å være til stede, men om de ikke opplever det så må vi se på det, sier Tornes til Medier24.
Tar ikke kritikk
Tirsdag ettermiddag beklaget Dagens Næringsliv på lederplass for en lederartikkel fra august 2011.
Onsdag gikk Bergens Tidende ut og sa at en omstridt 22. juli-kronikk ikke ville stått på trykk i dag.
Tornes forteller at Aftenposten så langt ikke ser noen grunn til at de skal gå offentlig ut å beklage for enkelte artikler eller ordskiftet i etterkant av 22. juli.
– Vi har diskutert internt enkelte artikler som vi har fått spørsmål rundt for å se om det er noe vi kan kunne gjort annerledes. Det gjør vi alltid når vi får kritikk. Men vi har ikke diskutert om vi beklager måten det offentlige ordskiftet var etter 22. juli.
Aftenpostens debattredaktør er klar på at de er glad for all kritikk, og sier at de tar fortløpende diskusjoner internt.
– Noen ganger er man enig, andre ganger er man uenig. Det er viktig at dette kommer opp og man får diskutert det.
– Aldri brukt ytringsfriheten som argument
Tornes er klar på at både L’Estranges og Valen har mange gode poenger i sine kommentarer.
I sin kronikk skriver L’Estranges:
«Sentrale premissleverandører på toppen av samfunnet har i ti år virket mest opptatt av å trykke de ekstreme ytringene, klappe seg på skulderen og hviske «ytringsfrihet». Og helst ikke få kritikk for det.»
Tornes er ikke enig i den virkelighetsbeskrivelsen.
– Vi har aldri brukt ytringsfriheten som argument for å publisere noe. Den kritikken kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi ønsker å motvirke deloffentlighet, oppsplittinger og ekkokammer med å være en bred offentlighet hvor mange kan være med.
Tornes mener at lesere og publikum ofte reagerer på at enkelte samfunnsdebattanter får tilsvarsrett når de blir angrepet.
– Pressefriheten skal gi alle mulighet til å svare. Det er kanskje litt mangel på forståelse om at det er fair at vedkommende skal få mulighet til å slippe til.
– Men hvordan legger man til rette for at også AUF-er føler at de kan komme til ordet?
– Det er vanskelig. Den offentlig debatten kan være uforutsigbar, vanskelig og ubehagelig. Vi prøver alltid å forberede de unge debattantene på hva som kan komme i svar. Man har kun kontroll på det man skriver selv, men ikke på det som man får i svar, svarer Tornes.