Medier24-redaktør Erik Waatland.

Redaktørens nyhetsbrev:

«Det er bra du slutter nå, for jeg er lei av å deske om inngangene dine»

«Jeg var ikke klar over at jeg leverte elendige overskrifter og ingresser. Ingen hadde sagt det til meg», skriver Erik Waatland.

Publisert

Jeg hadde jobbet i mediehuset i noen år og var klar for nye eventyr. På siste arbeidsdag kom den legendariske desksjefen opp til meg med et stykke marsipankake i hånden og sa (med glimt i øyet): 

«Det er bra du slutter nå, for jeg er lei av å deske om inngangene dine».

Enn å jobbe en plass i flere år og ikke få en eneste tilbakemelding, men få høre på siste dag at overskriftene og ingressen var så lite interessante at desken måtte endre dem hver gang? Enn om jeg hadde fått beskjed om det underveis?

I mediebransjen er ærlig og konstruktiv tilbakemelding avgjørende for å utvikle gode journalister og sterke redaksjoner. Dessverre er min opplevelse at mange ledere nøler med å gi tilbakemeldinger, spesielt når de er negative. Frykten for å såre medarbeidere eller skape dårlig stemning gjør at man heller unngår de nødvendige samtalene. Dette er en bjørnetjeneste – både for den ansatte og redaksjonen som helhet.

Jeg har selv erfart hvordan mangel på tilbakemelding kan virke hemmende på ens profesjonelle utvikling. Den dagen desksjefen endelig ga meg en ærlig tilbakemelding, var allerede min siste dag på jobb. Hadde jeg fått høre det tidligere, ville jeg hatt muligheten til å forbedre meg, lære og vokse. I stedet avsluttet tiden min i mediehuset med en følelse av å ikke ha utviklet meg.

God ledelse i en redaksjon handler om mer enn å tildele oppgaver og holde frister. Det handler om å veilede, inspirere og ikke minst korrigere. Å gi konstruktiv kritikk er en kunst, og det krever mot. 

Men det er nettopp gjennom ærlige tilbakemeldinger at vi blir bedre.

En god leder bør skape en kultur hvor tilbakemelding blir sett på som et naturlig og nødvendig verktøy for vekst. Dette innebærer å gi konkrete og konstruktive tilbakemeldinger fortløpende – ikke bare når ting går bra, men også når det er forbedringspotensial. Når ansatte vet at deres arbeid blir sett og vurdert, og at de får ærlige tilbakemeldinger, vil det motivere dem til å yte sitt beste.

Tilbake til min egen opplevelse. Hva kunne ha vært gjort annerledes? For det første kunne desksjefen ha innført jevnlige feedback-samtaler. Dette ville ha gitt meg muligheten til å justere kursen før den ble helt feil. For det andre kunne kritikken vært balansert med ros for de tingene som ble gjort riktig. Slik ville jeg hatt en bedre forståelse av mine styrker og svakheter.

En annen viktig faktor er å skape et trygt miljø hvor ansatte føler seg komfortable med å gi tilbakemeldinger til sine ledere. Denne toveiskommunikasjonen sikrer at ledelsen også kan forbedre seg, og at det skapes en kultur som ønsker å bli bedre. 

Her tror jeg mange svikter – meg inkludert.

Er vi ærlige nok med hverandre? Er vi villige til å ta imot kritikk med et åpent sinn? Hvis svaret er ja, er vi på rett vei. Hvis svaret er nei, er det på tide å endre kurs. Bare gjennom ærlighet og konstruktiv kritikk kan vi vokse og bli bedre.

Det er jo litt dumt å få sin første tilbakemelding på siste arbeidsdag…

———————————————-

Hver fredag byr Medier24-redaktør Erik Waatland på innsikt i bransjen i Redaktørens Nyhetsbrev. Er du ikke påmeldt? Meld deg på her.

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS