(BERGEN): – Jeg fjernet min egen byline på alt jeg hadde skrevet om Ukraina før jeg reiste til Russland, forteller Mariel Mellingen til Medier24.
For noen uker siden returnerte TV 2-journalisten fra landet hvor man risikerer 15 års fengsel for å skrive om sannheten.
– Jeg tenkte at jeg ikke ville ha noe som kunne bli lagt på bordet foran meg og brukt som en grunn for å hanke meg inn. Det er gjerne slik i Russland at når ting skjer, så skjer det veldig fort, svarer Mellingen.
– Hadde lave skuldre
Mellingen og TV 2 hadde allerede i januar planlagt en reise til Russland.
Men det var før landet startet en massiv invasjon av Ukraina og innførte lov mot å skrive «uriktig informasjon», om det myndighetene kaller en «spesiell operasjon» som førte til at nesten samtlige vestlig journalister dro ut av landet.
Da flere medier sendte journalistene tilbake, blant annet NRK, valgte TV 2 å følge etter.
Til tross for tilstedeværelsen til loven om å rapportere fra krigen, var ikke Mellingen bekymret.
– Jeg hadde lave skuldre før jeg dro inn. Da jeg kom inn i landet ble de enda lavere.
Likevel merket Mellingen, som har vært i Russland flere ganger tidligere, at noe hadde endret seg markant siden sist.
– Jeg møtte kontakten min i lobbyen og endte opp med å si ordet krig i en samtale. Da ser jeg at hun begynner å skanne lokalet. Så man skjønner umiddelbart hvor sensitivt det er.
Loven mot å snakke om krigen i Ukraina gjelder ikke bare journalister, men også dem som uttaler seg til mediene.
– Er dette noe du tar hensyn til i intervju med kilder?
– Vi gjorde en del «fem på gata». Der er det nesten ingen som vil oppgi fullt navn. Men selv om de hadde oppgitt fullt navn, så ville jeg nok ikke tatt det med. Da ville de blitt søkbare på nettet.
– Må prøve å forstå hvorfor dette skjer
TV 2 lagde blant annet en reportasje med en transaktivist som er bosatt i Russland.
Mannen ble referert til i reportasjen med et navn han selv hadde valgt og identifiserte seg som. I passet står vedkommende oppført som kvinne og med et annet navn.
– Han ble naturlig anonymisert gjennom sin egen legning, forteller Mellingen og understreker at vedkommende var kjent med risikoen.
– Han tenkte at vi var et norsk medium og at det ikke ble publisert med fullt navn. Det var en risiko som han var villig til å ta.
TV 2-journalisten beskriver hverdag hvor russere blir utsatt for en massiv propaganda fra statsstyrte medier.
– Det blir naturlig å spørre om de stoler på mediene i landet. Da svarer folk nei, men de legger til at de heller ikke stoler på vestlige medier. Verden blir helt umulig å forholde seg til når man ikke kan stole på noen.
– Hvor viktig er det for norske medier å være til stede i Russland?
– Det er viktig at vi vet hvordan verden ser ut fra Moskva. Vi må prøve å forstå hvorfor dette skjer, og hvordan det skjer. Med det betyr ikke at vi skal ha forståelse for at det skjer, svarer Mellingen.
– Blir det aktuelt å reise inn igjen?
– Skulle gjerne gjort det. Nå har visumet gått ut, så jeg må søke nytt. Det spørs om jeg får det, men jeg skal gjøre et forsøk.