Tromsø er blant byene i Norge med de strengeste koronatiltakene grunnet smittetrykk og press på det lokale helsevesenet.
I forrige uke innførte kommunen blant annet påbud om munnbind på kollektivtransport og i butikker, krav om hjemmekontor og krav til bordservering på serveringssteder, meldte NTB.
Kommunen ønsker også å innføre koronapass i byen.
For mediehusene i Tromsø medfører det flere begrensninger på arbeidshverdagen.
Nordlys-ansatte på hjemmekontor
Blant annet hos Nordlys, forteller redaktør Helge Nitteberg.
– Vi bruker som hovedregel våre feiende flotte Nordlys-munnbind når vi er ute på oppdrag. Vi følger alle påbud og anbefalinger på linje med folk flest i Tromsø. Vi har i tillegg noen interne tiltak når det gjelder bespisning og planlagte arrangement, sier han til Medier24.
– De siste ukene har det vært noe høyere bruk av hjemmekontor, for medarbeidere som har hatt symptomer, legger Nitteberg til.
For Nordlys-journalistene har ikke tiltakene foreløpig lagt noen store begrensninger på journalistikken, annet enn at behovet har økt.
– Så langt har situasjonen medført et stort informasjonsbehov. Vi har hatt mer å rapportere om enn på ei god stund, som igjen har medført godt driv i redaksjonen, forteller Nitteberg.
– Men vi ønsker oss tilbake til en normal hverdag så fort som mulig, på alle mulige vis. Journalistikken blir også bedre og bredere når koronatiltakene ikke dominerer, sier han.
Må be flere jobbe hjemmefra
NRK Troms og Finnmark har ett av sine hovedkontorer i Tromsø.
Distriktsredaktør Håkon Grønbech forteller at de har gått tilbake til samme smittevernnivå som de har tidligere i pandemien.
– Ingen ønsket seg økt smitte i samfunnet og behov for ny runde med tiltak, men når situasjonen ble slik i Tromsø igjen gikk vi raskt tilbake til omtrent samme smittevernnivå som NRK holdt tidligere i koronaperioden, skriver Grønbech i en e-post til Medier24.
– Redaksjonen har vært veldig fleksibel i situasjonen vi står i, og er innstilt på å bidra i dugnaden vi står i for å begrense smitten, legger han til.
De prøver i så stor grad som mulig å drive som normalt, slik at publikum får det innholdet og den kvaliteten de forventer av NRK, skriver Grønbech.
– I lys av vårt beredskapsansvar er vi veldig opptatte av å overholde smittevernregler og anbefalinger, og har igjen, i tråd med kommunale regler og anbefalinger, blant annet måttet be flere om å jobbe fra hjemmekontor og gjeninnført avstandsregler. Forhåpentligvis påvirker dette tilbudet til publikum i liten grad.
Grønbech forteller at de ansatte har møtt dette på en svært forståelsesfull måte.
– Ingen var klar for en ny runde med tiltak, men de tilbakemeldingene vi har fått tyder på at folk har stor forståelse for at det nå var nødvendig igjen. Forhåpentligvis slås smitten raskt ned, slik at vi kan legge tiltak og regler bak oss igjen. Vi er klare for det når tiden er inne.
– Strenge smittevernrutiner
Også hos iTromsø merkes tiltakene, forteller nyhetsredaktør Preben Olsen.
– De siste restriksjonene som ble innført pålegger oss å sørge for at ansatte som reiser med kollektivtransport skal jobbe hjemmefra så langt det er mulig. Det har ført til at en større del av arbeidsstaben er på hjemmekontor enn ellers, opplyser han.
Olsen forteller videre at mediehusets ansatte er blitt godt vante til hjemmekontor siden mars i fjor.
– iTromsø har praktisert strenge smittevernrutiner gjennom pandemien, og ønsker ingen som har symptomer inn på kontoret. Vi har også praktisert hjemmekontor for ansatte også når noen i husstanden har fått påvist smitte, selv om dette ikke har vært påkrevd den siste tiden fra myndighetene, sier han.
Olsen forteller at både det sosiale og journalistiske i redaksjonen lider med hjemmekontor.
– Vi mister de gode ideene man tidligere fikk i samtaler med kollegaer ved kaffemaskinen eller i lunsjen i kantina. Det kan også være utfordrende når vi skal rykke ut på saker.
– Det er for eksempel lite hensiktsmessig å sende en journalist som bor i Movika til et hasteoppdrag på Kvaløya, fordi det innebærer en lengre reisetid og dermed en logistisk utfordring, forteller han.
– Jeg tror også generelt terskelen for å rykke ut på saker er høyere når man sitter på hjemmekontor, legger Olsen til.
iTromsø-redaktøren mener likevel ikke Tromsø-journalistene bør klage for mye.
–Samtidig kan vi ha i bakhodet Tromsø verken hatt de mest inngripende eller strengeste restriksjonene, til sammenligning har mange i Oslo jobbet hjemme i rundt ett års tid før Norge åpnet opp igjen, sier han.
– Jeg tror de fleste har forståelse for begrunnelsen bak tiltakene, som er å passe på at sykehuskapasiteten her i Tromsø ikke overbelastes, sier Olsen.