For første gang siden 2019 er det i år klart for en restriksjonsfri 17. mai-feiring.
I Oslo er det meldt om rekordlangt barnetog med 130 skoler, og NRK velger i år å dele streamen av barnetoget med andre mediehus.
Men også i lokalavisene skal dagen dekkes bredt. Medier24 har tatt en spørsmålsrunde til fire aviser landet rundt.
Streamer barnetog
Avisen Firda skal på nasjonaldagen streame barnetoget, i tillegg til å ha utegående reportere.
– Det er ikke hver dag det er 17. mai, så vi må dekke det godt, sier nyhetsredaktør Øystein Silde Frønsdal til Medier24.
Avisen har i tillegg hentet godt med stoff på forhånd til dagen.
– Vi har fått avtalt med talere at vi kan legge ut de. Det koster oss lite. I tillegg har vi fått tak i bilder fra en fotograf som har tatt bilder i Førde helt siden 80-tallet. Så vi skal vise de i en bildeserie, forklarer Silde Frønsdal.
I tillegg håper avisen å få være til stede på flere av nasjonaldagens arrangementer.
– Vi håper å få vært med når saluttene skal smelle, og få delta på en champagne-frokost. Men aller viktigst skal vi dekke folkelivet i Førde og bygdene rundt, sier han.
– Dekker masse liv
I Moss Avis kjøres det en tradisjonell dekning av nasjonaldagen.
– Vi er på plass i alle de fire kommunene i dekningsområdet vårt, og vi kommer til å dekke masse liv, sier Pål Enghaug, ansvarlig redaktør i Moss Avis til Medier24.
Han legger til at de tidligere år har streamet barnetogene, men har sluttet med det nå.
– Tradisjonelt sett går folk i togene, og setter seg og ser på etter de har vært ute. Derfor filmer vi heller og publiserer klipp fra togene, heller enn en direkte stream, sier Enghaug.
– Store forventninger til dagen
Hos Lindesnes avis er slagplanen lagt etter et 17. mai-møte mandag.
Konstituert ansvarlig redaktør Hanne Christine J.N. Borø oppsummerer planen slik:
– Vi er glade for at vi endelig kan feire normal 17. mai igjen. Vi har to journalister på vakt, en på front og et par habile fotografer som sender inn bilder fra distriktet. Vi skal ut i hele kommunen og dekke nasjonaldagen så godt og bredt vi kan, forteller hun.
I tillegg skal avisen filme fra borgertoget. Borø håper også at folk sender inn bilder.
– 17. mai favner jo om alle innbyggerne. Nå som vi kan feire etter korona har vi store forventninger til dagen. Da skal vi være på plass og dokumentere. Det er en kjempefin måte å nå ut til innbyggerne i kommunen på, forteller hun.
– Klare for det meste
Lenger nord, nærmere bestemt i Tromsø, har Nordlys holdt på i flere dager med forhåndsdekning for å bygge opp til den store dagen.
– Det blir første gang på tre år at vi fritt og uhemmet kan feire uten restriksjoner og pandemi. Vi tror det kan bli en folkefest, men været er en faktor i år her oppe, sier nyhetsredaktør Thor Harald Henriksen og sikter til værmelding om snø.
– Det gjenstår å se, men vi er klare for det meste, slår han fast.
I løpet av dagen skal flere reportasjeteam dekke dagen høyt og lavt med blant annet reportasjer og bildeserier, mens streaming har de lagt en demper på i år.
– Det er en viktig dag for folk, og da må vi selvfølgelig være på plass. Vi vet det er interesse for stoffet, men den store effekten er ikke før ut på kvelden. Da er det viktig at menyen er bred og god, og at vi er til stede der folk er.
Selv skal han være nyhetsleder fra klokken sju om morgenen til to om ettermiddagen – i finstasen.
– Kravet mitt til alle er at alle skal ha finstasen på, om det er bunad, festdrakt eller dress. Vi må se striglet ut som alle andre, forteller Henriksen.