Konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund.

Schibsted-klubbene ut mot leder­lønninger: – Helt hinsides

I fjor endte det med lønnsdiktat i alle de store Schibsted-avisene. Nå reagerer klubbene på lønnsøkningen til topplederne i konsernet.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i april publiserte Schibsted sin årsrapport for 2023, som viste at konsernsjef Kristin Skogen Lund fikk en total kompensasjon på 17,4 millioner kroner i 2023.

I Schibsteds kompensasjonsrapport for 2023, som ble offentliggjort 8. april, kommer det fram at det faktiske utbetalte beløpet var på 14,75 millioner kroner.

For 2022 var beløpet på 12,18 millioner kroner, står det videre.

Det tilsvarer en økning på cirka 21 prosent.

Selve fastlønnen til Skogen Lund - med feriepenger inkludert - er oppført som 5,4 millioner kroner i 2023 og 4,9 millioner kroner i 2022.

Reagerer

Den totale kompensasjonsøkningen får klubbene i VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad til å reagere. 

Samtlige klubber opplevde brudd i fjorårets lønnsforhandlinger, og dermed lønnsdiktat.

– Vi reagerer kraftig på de høye lederlønningene i konsernet. At konsernsjefen i Schibsted, uansett hvor god eller dårlig jobb hun gjør, ifølge årsrapporten skal tjene totalt 17,4 millioner kroner i løpet av et år er helt hinsides, sier klubbleder i VG, Jostein Matre til Medier24. 

Han uttaler seg på vegne av de fire klubbene.

Matre forteller at klubbene var tydelige i sin kommunikasjon på hva de kunne akseptert og sagt ja til under lønnsforhandlingene i fjor.

Han sier at om de kronene som manglet hadde blitt tatt fra Skogen Lunds totale kompensasjon og fordelt på de rundt 260 medlemmene VG-klubben forhandlet for, kunne hun likevel tjent over 17 millioner kroner.

– Det forteller noe om hvor lite som skulle til, men som de hevdet å absolutt ikke ha råd til, og det forteller noe om hvor absurd mye den ene personen på toppen tjener, sier Matre. 

Han påpeker at VG er inne i en nedbemanningsprosess der 18 ansatte skal ut.

– Da er det provoserende å se at den øverste lederen alene tjener omtrent det samme som det ville ha kostet å beholde de 18 kollegene mine. 

Les Schibsteds tilsvar på kritikken nederst i saken

Klubbleder i VG, Jostein Matre

– Spinnvilt

Medier24 viser prosentutregningen til fastlønn og presiserer at det er inkludert feriepenger.

– At Skogen Lund, ifølge tallene Schibsted offentliggjorde, skal ha hatt en lønnsøkning på den faste delen av lønnen hennes på over 11 prosent er så spinnvilt at vi ikke tror det kan stemme, sier Matre.

Han trekker også fram konserndirektør for Schibsted News Media, Siv Juvik Tveitnes, som ifølge tallene i kompensasjonsrapporten fikk nærmere 3 millioner i fastlønn med feriepenger, opp fra 2,8 millioner kroner i 2022.

Prosentøkningen på de to opplyste tallene er 5,9 prosent.

– Det er utrolig provoserende all den tid vi alle fikk diktat på 5,2 prosent. I tillegg fikk både begge disse to en langt kraftigere lønnsøkning på den variable delen av lønnen sin. Hvorfor i alle dager skal de, som allerede tjener fryktelig mye mer enn oss, få mye høyere lønnsvekst enn oss, spør Matre.

Han legger til:

– Ser de ikke verdiene av sine ansatte? 

Matre sier at de har forventninger om et godt lønnsoppgjør i år når de ser på lederlønningene.

– Bygger på misforståelser

Medier24 har vært i kontakt med Schibsted og gjort Schibsted, Juvik Tveitnes og Skogen Lund kjent med kritikken.

Medier24 har også sendt samme e-post til styreleder Karl-Christian Agerup.

Kommunikasjonssjef i Schibsted, Øyvind Vormeland Salte, sier i en overordnet kommentar at det er kompensasjonsrapporten som gir det riktigste bildet av kompensasjonen til ledelsen.

Han forklarer at kompensasjonsrapporten viser de faktisk utbetalte beløpene, mens i årsrapporten rapporteres den kostnadsførte summen for regnskapsåret.

– Når det gjelder Kristins fastlønnsøkning, fikk hun ingen lønnsregulering i 2022, og det dreier seg derfor om en økning på 7,8 prosent over to år (3,25 prosent for 2022 og 3,9 prosent for 2023), hvilket er på linje med resten av Schibsted, sier han til Medier24.

– Vi mener altså at kritikken på dette området bygger på misforståelser.

Han opplyser at Juvik Tveitnes' lønnsøkning fra 2023 var på 5,2 prosent.

– At det fremstår som noe mer, skyldes at tallet for fastlønn inkluderer feriepenger, som for Kristin, som varierer fra år til år, sier Vormeland Salte.

Han forklarer at den variable kompensasjon er basert på en måloppnåelse på 47 prosent av maksimum i 2023.

– Siden dette sammenlignes med 2022 da utfallet for den variable kompensasjonen var lavere, først og fremst på grunn av den lavere aksjekursen gjennom 2022 som påvirket utbetalingen i aksjeprogrammet for konsernledelsen, kan den relative økningen synes høy, opplyser han.

Han påpeker at det er styret som avgjør ledelsens kompensasjon. 

– Dette kan ikke settes opp mot kostnadsprogrammene som grunnleggende handler om at Schibsted tar ansvar for å forbli et lønnsomt selskap gjennom å holde kostnadene lavere enn inntektene vi genererer, sier han.

– Den typen tiltak er nødvendige for å kunne fortsette å tilby ledende journalistikk og markedsplasser.

Leder for gruppekommunikasjon i Schibsted ASA, Daniel Frykholm, skriver i en e-post til Medier24 at de ikke har mulighet til å oppgi lønnen eksklusiv feriepenger, og at de ellers ikke har noe mer å legge til.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS