Lien innrømmer at det er vanskelig å sitte hjemme i Norge.
– Det føltes på en måte vondt, for jeg har lyst til å være der og rapportere. For å skildre de lidelsene som sivilbefolkningen går gjennom - på begge sider av konflikten, sier han i Pressepodden fra Medier24.
– Samtidig så føltes det også riktig å ikke reise nå for min del. Det handler om forpliktelser hjemme. Men jeg har et veldig sterkt ønske å reise ned igjen på et senere tidspunkt, sier Lien.
Hør hele Pressepodden-episoden øverst i saken, eller der du finner podkast
Artikkelen fortsetter under bildet
– Lett å trå feil
Midtøsten-konflikten går mange tiår tilbake, og er krevende for journalister å dekke.
Lien beskriver utfordringen slik:
– Jeg har ikke dekket noen konflikt som er like krevende som nettopp denne. Det er fordi det er vanskelig å holde tunga rett i munnen. Det er så lett å trå feil, sier han.
– Nesten uansett hvordan du ordlegger deg så er det vanskelig. Du kan fort bli tatt til inntekt for den ene eller andre parten, legger han til.
Lien sier han får kritikk fra begge sider for sin journalistikk.
– Nesten uansett hva du gjør, så får du reaksjoner på det. Jeg får mange mails hver dag om at jeg er enten støtter terroristene hos Hamas, eller Israels okkupasjonsmakt, forteller han.
Lien mener det er viktig å huske på det sentrale i denne konflikten: Ofrene.
– Vi som journalister har et veldig stort ansvar i å ansvarliggjøre de som står bak disse handlingene, uansett om det er på israelsk side eller fra Hamas. Vi må holde tunga rett i munnen, og ta vare på de sivile livene, sier han.
– Ett sivilt liv er like mye verdt i Israel som på Gaza. Det er den vanskelig balansegangen som det er kjempevanskelig å navigere i, medgir Lien.
– Jeg forsøker å være ekstremt presis i ordbruken og begrepene. Det handler om å ikke være partisk, sier Lien.
– Det er også viktig å la sivile slippe til. Jeg streber alltid etter å finne kilder på bakken, enten i Israel eller på Gaza, som kan beskrive det som skjer eller har vært øyevitner, sier han.
Lien mener også det er viktig at journalister er bevisste på de historiske perspektivene nå «midt i kampens hete».
– Hamas har aldri gjort så grusomme handlinger som nå. Da må vi passe på at vi er varsomme i hvordan vi omtaler dette. Det er viktig å få fram konteksten, hvorfor dette skjer og hva som har ledet opp til dette sinnet i Palestina, sier han.
– Disse handlingene kommer ikke helt uten en grunn. Det er et forspill som har vart i 75 år. Det er det viktig for oss journalister å bringe fram, sier Lien.
En felles utfordring i både Ukraina og Midtøsten er møtene med ofre, og de pressetiske og moralske dilemmaene man da kommer opp i.
– Man står i store etiske og moralske valg hele tiden i en sånn situasjon. Det er kjempekrevende. Man har også en desk hjemme som hele tiden vil ha oppdateringer og livesendinger. Du har mange hensyn å ta, forteller Lien.
Selv har han utviklet en hovedregel for sin egen journalistikk:
– Det viktigste er å følge hjertet. Behandle folk på den måten som jeg selv ville ha blitt behandlet på i en lignende situasjon, sier Lien.
– Det handler om å følge magefølelsen, selv om det høres banalt ut. Men det er krevende, sier han.
Noe annet som er krevende er å holde på lesernes interesse over tid i slike konflikter.
– Det bekymrer meg at jo lenger disse krigene varer og drar ut i tid, jo mindre interesserte blir folk i det. Å klare å opprettholde interessen til leserne er kjempevanskelig, sier han.
Lien mener samtidig nyhetstrøtthet kan motvirkes.
– Det handler å finne de originale inngangene på reportasjene, og klare å skildre de menneskelige lidelsene. Å vise menneskene som er rammet, sier han.
– Det viktigste er å ha folk på bakken som kan rapportere og skildre det som skjer, sier Lien.
Han mener både breaking news-saker og mer nyansert featuresaker er viktige i denne sammenhengen.
Lien deler i Pressepodden også sine beste råd til unge journalister og fotografer som vurderer å satse på en karriere utenriks, og hva han synes er den beste debriefen etter hjemkomst fra tøffe utenlandsoppland i kriseområder.
Han forteller også mer om hvorfor han valgte å flytte hjem igjen til Norge.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no