TV 2s Roy Arne Salater, NRKs Ola Helness og Lars-Petter Kalkenberg.
NRK og TV 2 i samarbeid om podkast. F.v: Lars-Petter Kalkenberg, Roy Arne Salater, Ola Helness og Robin Jensen.

NRK- og TV 2-samarbeid førte til publisering av et 23 år gammelt intervju med en drapsmann

Blant 3000 kassetter i en nedstøvet kjeller lå et glemt og upublisert TV 2-intervju med drapsmannen bak tragedien på Åustbø. Nå får NRK bruke innholdet i Hele historien.

Publisert Sist oppdatert

– Vi tenkte: «Er det mulig?» Det var som å få sju rette i lotto.

Det sier NRKs podkastskaper Lars-Petter Kalkenberg til Medier24 og henviser til en gjenglemt videokassett som har ligget i en kjeller i Tromsø i 23 år.

Videotapen inneholder et intervju med Dag Helge Rønning, mannen som skjøt og drepte to politimenn på den lille øya Austbø på Helgeland 11. mars 1998.

Kassetten skulle senere bli utgangspunktet for et relativt utradisjonelt samarbeid mellom NRK og TV 2.

F.v: Lars-Petter Kalkenberg, Roy Arne Salater, Robin Jensen og Ola Helness.

Fant ikke lydmateriale

Onsdag denne uken publiserte NRK en podkast om tragedien på den lille øya Austbø på Helgeland.

Rønning var på permisjon fra Nordland psykiatriske sykehus da han drepte de to politimennene. Han ble senere dømt til 21 år fengsel.

I ettertid har hendelsen vært lite omtalt i norske medier. Drapsmannen selv har ikke stilt opp til lyd- eller TV-intervju i etterkant. Rønning døde i fjor.

Kalkenberg var kameramann for NRK og dekket saken tilbake i 1998. Sammen med Ola Helness diskuterte de å lage en podkast-episode til Hele historien i anledning at det er 25 år siden hendelsen.

Den store utfordringen ble å finne lydmateriale fra Rønning.

– Vi lette etter «syncer» hvor vi kunne høre at Rønning sa noe, men det var bare så vidt vi hørte han, forteller Kalkenberg, og påpeker at de ønsket noe mer.

Men under en lunsj med nåværende programsjef i NRK i region Nord, Tone Lein, kom det fram at hun gjorde et eksklusivt TV-intervju med Rønning på fengselscellen i januar 2000.

Da jobbet Lein som TV 2-reporter i Tromsø og hadde med seg daværende TV 2-fotograf Jørn Berger Nyvoll.

Like etter at intervjuet ble gjort sluttet Lein i jobben. Dermed ble det unike intervjuet aldri publisert.

– I etterkant av drapene hadde vi lyst å lage et portrett av denne personen fordi det var veldig merkelige omstendigheter rundt det som hadde skjedd. Det var mye psykiatri og ting som var interessant å belyse, sier Lein til Medier24.

Av ulike årsaker ble intervjuet aldri publisert. Det har siden den gang ligget nedstøvet i TV2s lokaler i Tromsø.

– Nålen i høystakken

NRK tok dermed kontakt med TV 2 og presenterte et forslag til et redaksjonelt samarbeid - for å få tilgang til opptakene.

TV 2 og NRK kom til slutt til en enighet om hvordan de kunne løse utfordringen rundt utlevering av upublisert materiale.

Etter dette ble TV 2s mann i Bodø, Roy Arne Salater koblet på saken.

Den store utfordringen ble å finne kassetten som angivelig skulle ligge blant 3000 andre gamle videokassetter i en kjeller i Tromsø.

Salater sendte derfor en fotograf til ishavsbyen på leting etter kassetten i den omtalte kjelleren.

– Da ble det satt i gang en leteaksjon etter bånd nummer 1333 og 1334 blant 3000 andre kassetter som var pakket i banankasser. Fotografen tenkte nok sitt om situasjonen. Det ble nålen i høystakken, sier Salater til Medier24.

– Men så klarte han jo det da, fortsetter han og ler.

Den neste utfordringen var at mediehuset ikke hadde utstyr til å spille av videokassettene som inneholdt en time og 38 minutters langt intervju med drapsmannen.

Utstyret for å digitalisere opptak fra et 20 år gammelt Betacam, fungerte ikke verken i Tromsø, Bodø eller Trondheim.

Løsningen ble å sende kassetten til nasjonalarkivet i Mo i Rana, der intervjuet etter hvert ble digitalisert.

Salater synes det er bra at mediehusene kan samarbeide.

– Det gjør oss bare sterkere i kampen mot internasjonale aktører som Netflix, sier han.

– En uegennyttig beslutning

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, var den som til syvende og sist sa ja til å gi NRK tilgang på videokassetten.

Hun forteller at hennes første reaksjon etter at NRK tok kontakt var med viss skepsis grunnet at det er upublisert materiale.

TV 2 var heller ikke klar over at de var i besittelse av dette intervjuet før NRK tok kontakt.

– Vi ønsket å finne tapen og høre gjennom den først, for så å ta en egen vurdering av intervjuet. Etter dette mente jeg det var riktig å gi dem råmaterialet, men at vi ønsket å publisere deler av intervjuet først etter prinsippet med at vi er restriktive med utlevering av upublisert materiale, sier Solbrække til Medier24.

Løsningen ble derfor at TV 2 og NRK publiserte hver sine historier om drapet.

Solbrække er klar på at det ikke er uvanlig at TV 2 og NRK samarbeider, men at det forkommer oftere på produksjonssiden.

Nyhetsredaktør forteller at hun i utgangspunktet mener god journalistikk bør publiseres.

– Jeg tok egentlig en uegennyttig beslutning på TV 2s vegne. Jeg har sansen for Hele historien-konseptet til NRK. I de tilfellene det er naturlig å samarbeide slik at publikum får god journalistikk mener jeg det er en del av oppdraget vårt og for meg som redaktør.

Den tidligere TV 2-reporteren som gjorde intervjuet, Tone Lein, er glad for at materialet til slutt ble publisert 23 år etter.

– Jeg synes det veldig fint at intervjuet endelig kom til nytte. Det er bra at saken blir belyst fordi det er mange ting rundt den saken som er interessant og som er like aktuelt i dag - om ikke enda mer aktuelt, sier Lein.

– Han ønsket å stille til intervju og at stemmen hans blir hørt synes jeg er veldig fint.

Powered by Labrador CMS