(BERGEN): – Når vi laget strategien, tenkte vi på hva som er bunnen av behovspyramiden. Vi kom fram til hva alle er interessert i. Noen er interessert i politikk, noen er interessert i sport, men alle er interessert i det som skjer akkurat nå.
Det sier Geir Jetmundsen, nettredaktør og hjernen bak Bergensavisens (BA) nye rykkerutiner.
Inspirasjonen finner han fra helsevesenet. BAs nettredaktør var ett år i saniteten i militæret, før han begynte jeg på sykepleiestudiet.
– Jeg har en veldig tynn erfaring fra helsevesenet. Akuttmedisin er interessant på den måten at det er en drill, kalt ABCDE drillen, sier Jetmundsen til Medier24.
Fra åtte til ett minutt
ABCDE-drill er en strukturert fremgangsmåte i den første vurderingen av en kritisk syk eller skadet person.
Jetmundsen påpeker at drillen brukes uavhengig om det er en person som har brukket beinet, eller om det er tre kritisk skadde personer.
– Det er slik vi har bygget opp i BA. Vi rykker på samme måte, uansett om det er en middels eller stor hendelse.
Ved å rykke ut på veldig mange hendelser, skaper det en trygghet når det skjer noe stort, ifølge nettredaktøren.
Terskelen for å komme seg ut døren er også veldig lav.
– Vi prøver å bruke vår styrke, som er å komme oss ut. Det er mange deler som skal jobbe sammen under en breaking-hendelse. Det skal være et lag, og da må det være en god del ting vi er enige om.
I starten tok BA tiden på hvor lang tid de brukte på å komme seg ut døren etter at de fikk tips om en hendelse.
Da klokket de inn på åtte til ni minutter, ifølge Jetmundsen.
– For du skulle sjekke kameraet, du skulle gjøre ditt og datt. Men nå har vi en regel, vi skal ut av døren på ett minutt. Det klarer vi hver gang, sier han.
Vil bort fra «politispråk»
Jetmundsen forteller at de også har styrket breaking-satsingen fordi han mener journalistikk rundt hendelser er veldig politistyrt.
– Politiet er en veldig viktig kilde. Men at journalisten og fotografen selv kan se hva som skjer selv, beskrive det, snakke med vitner, og være der. Det er så utrolig viktig for å forstå hva som skjedde, fremfor å stole 100 prosent på politiet.
BA prøver å få bort «politispråket» fra artiklene som oppstår man dekker hendelsen gjennom øynene til politiet, forklarer Jetmundsen.
– En viktig del av vår breaking-satsing er å lage ordentlige nyhetsartikler og saker om hendelser. Ikke sånn studiomeldinger med kort politispråk.
Generelt mener han at mye av breaking-dekningen er preget av rapportering fra politiet.
– Det ønsker vi å luke ut, sier nettredaktøren.
Etter større og middels breaking-hendelser, evaluere BA hvordan de løste situasjonen.
– Det er mye å diskutere innenfor presseetikk, men også praktiske ting.
– Hvordan ivaretar dere både det etiske og tempoet, når det går fort?
– I evalueringen så diskuterer vi alle de etiske problemstillingene som dukket opp. Det vil gjøre at når vi kommer lignende situasjoner, så har vi en ballast, svarer Jetmundsen.
Samtidig påpeker han at det er vanskeligere når det oppstår en helt ny problemstilling.
– Vi er også opptatt av å stoppe opp der vi må. Da taper vi heller den nyheten om at tre er bekreftet omkommet, sier han.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no