Traineene i Schibsteds program. Fra venstre: Lara Rashid, Osama Shaheen, Chamanpreet Kaur og Gayatri Jeevaharan.

Traineene håper mangfoldsprogrammet fortsetter: – Jeg hadde nok ikke fått fast jobb hadde det ikke vært for programmet

Deltakerne i Schibsteds traineeprogram forteller om sine erfaringer, og håper det videreføres.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forrige uke ble første runde av Schibsteds flerkulturelle traineeprogram avsluttet etter et år i drift.

Programmet skal evalueres før et mulig nytt program igangsettes.

Medier24 har spurt alle de fire deltakerne om sine opplevelser med programmet.

Fikk jobb etter noen måneder

Chamanpreet Kaur fant ut at hun ville bli journalist sent inn i masteren sin. Hun hadde studert sosiologi, og aldri skrevet en nyhetssak før hun ble en del av programmet.

Underveis i programmet fikk hun fast jobb i VG som videojournalist.

– Jeg må være ærlig og si at jeg hadde nok ikke fått fast jobb hadde det ikke vært for programmet. Det gjorde at jeg kunne søke på stillingene, sier hun til Medier24.

Kaur trekker fram mentor Christina Pletten i Aftenposten som god hjelp.

– Hun så gjennom saker og vi diskuterte saker. Det gjorde at jeg kunne få mye mer ut av programmet med en erfaren journalist som viser vei, sier hun, og håper at programmet fortsetter.

– Jeg hadde håpet at de skulle fortsette fra i år og starte med nytt kull allerede nå, men jeg håper at vurderingen de gjør når de er ferdig med evalueringen er at det er verdt å fortsette med, sier hun.

Programmet mener hun har gitt henne mulighet til å komme seg inn i journalistikken.

– Jeg tror det er ekstremt viktig for ikke bare et kulturelt mangfold, men også et faglig mangfold å finne folk som har gjort litt andre ting, sier Kaur.

Hun har så langt ikke hørt noe om evalueringen eller om hun skal være med.

– Jeg håper vi får være med på evalueringen. Det er viktig at de får høre oss om hvordan det kan forbedres og legges opp til et bedre program i framtiden, sier hun.

Konkret peker hun på et område som kan forbedres:

– Hver avis hadde ansvar for sin deltaker. Hver gang vi møtte hverandre hadde vi opplevd ulike ting. Et mer samkjørt program hadde nok vært bedre, kommenterer hun.

– Mer erfaring i Bergens Tidende

Osama Shaheen deltok også i traineeprogrammet, og har jobbet i Bergens Tidende. Han er fornøyd med prosjektet, og synes det har fungert godt underveis.

– Vi laget en grundig plan da jeg startet her. Etter hvert ble det justert litt mer etter hva jeg selv ville jobbe med. Jeg har jobbet mest med kultur og byliv, sier Shaheen til Medier24.

Han tror også at hans bakgrunn har vært nyttig i redaksjonen. Shaheen kom til Norge fra Palestina for seks år siden.

– Jeg har fått god bruk for min kunnskap. Jeg snakker både arabisk og russisk, og sistnevnte ble spesielt nyttig i møte med ukrainske flyktninger.

Nå skal han i første omgang jobbe i Bergens Tidende ut året. Han er spent på hva som kommer ut av den kommende evalueringen av traineeprogrammet.

– Schibsted startet med et slikt program i fjor, men i BT har de allerede holdt på med dette i tre år. Derfor tror jeg de er litt mer erfarne her. Jeg har ikke hørt noe om evalueringen, og kan derfor ikke uttale meg om det.

Vil at programmet fortsetter

Lara Rashid deltok også i programmet. Hun har vært innom fire avdelinger i VG i løpet av et år.

– Jeg har lært mye om VG, men også om de forskjellige redaksjonene. Alt fra hvordan man når unge til å jobbe med Ukraina-krigen og fremmedkrigere. Jeg har fått jobbet med veldig brede ting. Det har vært nyttig og lærerikt, sier hun.

Hun har gitt sine tilbakemeldinger på programmet til sin arbeidsgiver. Kort oppsummert er hun fornøyd med mentor-opplegget.

– Vi har tatt kaffe en gang iblant og fulgt opp hva som har gått bra og ikke bra. Det har vært god oppfølging der og god oppfølging med nyhetsleder på de avdelingene jeg har vært på, forteller Rashid.

At Schibsted skal evaluere programmet nå tenker hun er naturlig.

– Det har vært et viktig program, og jeg håper at de skal fortsette med det. Det virker som Schibsted tar mangfold på alvor. Jeg har ikke fått inntrykk av at programmet skal avsluttes, kommenterer hun.

Etter at hun er ferdig i VGTV skal hun tilbake som tilkallingsvikar på breaking og i VGTV.

– Men jeg er også på utkikk etter fast jobb, avslutter hun.

– Håper de involverer oss

Gayatri Jeevaharan jobbet i Stavanger Aftenblad gjennom programmet. Hun er i det store og hele fornøyd med hvordan det har vært.

– Jeg hadde et fint og lærerikt år i Stavanger Aftenblad og satte særlig pris på at jeg fikk tett oppfølging av en erfaren og god mentor. Jeg mener programmet har en viktig funksjon for å få inn større mangfold i redaksjonene, og jeg håper også at norske medier generelt ser på hvordan de kan rekruttere flere journalister med ulik bakgrunn og kompetanse framover, sier Jeevaharan til Medier24.

Hun forteller at de hadde fire samlinger underveis der de ble bedt om å dele meningene sine om det faglige innholdet i etterkant. De møttes to ganger i Oslo, én gang i Bergen og én gang i Stavanger.

Hun har ikke fått noen beskjed om den kommende evalueringen.

– Nå har jeg ikke blitt kontaktet for å delta i noen endelig evaluering. Men jeg håper at Schibsted vil videreutvikle traineeprogrammet og at de involverer oss som deltok når dette nå skal evalueres. Jeg synes det er synd dersom de avslutter dette programmet etter ett år.

Har planer om å inkludere traineene

Sjef for mangfold og inkludering i Schibsted, Sumeet Singh Patpatia, sier at de kommer til å invitere deltakerne i programmet inn til evalueringen.

– Det kommer vi definitivt til å gjøre. Det er helt naturlig og veldig viktig at de blir med i den prosessen, sier Patpatia til Medier24.

Det er ikke fastsatt noen dato for evalueringen enda.

– Vi har jobbet med evaluering løpende. Jeg kom inn som mangfoldsjef litt senere enn dette ble startet, så jeg har fulgt det litt fra utsiden. Og det har vært litt utskiftninger i ledelsen og blant de som har jobbet med det underveis.

Powered by Labrador CMS