Aftenpostens ferske Ukraina-korrespondent, Per Anders Johansen, er glad for at han jobber i en redaksjon som mener at krigen er vår tids store sak.
Aftenpostens ferske Ukraina-korrespondent, Per Anders Johansen.

Aftenpostens nye Ukraina-korrespondent tar over etter datteren: – Jeg er mye mer feig enn henne

Per Anders Johansen kaller Ukraina-krigen for den mest åpne og gjennomsiktige krigen vi har sett. Samtidig mener han det er en tåke som ligger over det hele.

Publisert

Nylig ble det kjent at Per Anders Johansen blir Aftenpostens korrespondent i Ukraina. 

Men leserne til Aftenposten har lenge kunne lese Johansens saker fra krigen i Ukraina.

– Mentalt så føler jeg at jeg har vært i Ukraina i to år allerede. Jeg føler sterkt at det er det viktigste og største temaet jeg har jobbet med som journalist i mitt liv, sier Johansen til Medier24.

– Vi har mange diskusjoner og krangler

Basen vil bli i hovedstaden Kyiv, en by Johansen kaller for en av sine favorittbyer. Når han reiser ned til et land i krig, understreker han at sikkerheten er viktig.

Russerne har også trappet opp missilkrigen det siste halvåret.

Johansen trekker fram den nye taktikken til russerne, kalt dobbeltangrep.

– Det er hvor du først angriper en gang. Og så når redningsmannskaper, leger og kanskje også journalister kommer, så angriper de en gang til. Det gjør du bare for å drepe mest mulig.

Før den store krigen brøt ut, var Johansen nær fronten i Øst-Ukraina.

– Jeg husker fortsatt den følelsen når du nærmer deg fronten, og du reiser inn i et område hvor menneskeliv egentlig ikke er verdt noe.

Korrespondentstillingen tar han over fra sin egen datter, Gina Grieg Riisnæs, som har vært i Ukraina de siste to årene.

– Selv er jeg en ganske feig person. Jeg er mye mer feig enn min datter. Jeg tenker at det er ingen artikkel som er verdt å ofre livet på. Så sikkerhet er jo veldig viktig.

Det er ikke første gangen Johansen går samme vei som et annet familiemedlem. Hans far Jahn Otto Johansen var Moskva-korrespondent for NRK mellom 1975 og 1977. Johansen ble selv Moskva-korrespondent for Aftenposten i 2015.

– Det er litt rart. Siste jeg dro til Moskva fikk jeg ofte høre hvordan det er å gå i fotsporene til din far. Nå er det hvordan det er å gå i fotsporene til min datter. Men jeg har egentlig aldri tenkt på det så mye.

Han er også klar på at han er veldig imponert over jobben som datteren har gjort i Ukraina.

– Jeg er jo stolt som en hane.

Samtidig er de veldig forskjellig, påpeker Johansen.

– Vi har mange diskusjoner og krangler. Mange av tingene hun gjør, er ting jeg er sikker på at jeg ikke ville klare. Mange av de reportasjene hun har klart å lande har jeg enorm respekt for. 

– Men jeg har jo mine ting som jeg er ganske sikker på skal fungere bra i Ukraina, legger han til.

– Dette her er den mest åpne og gjennomsiktige krigen vi har sett i form av hvor mye som kommer ut fra tusenvis av kilder, sier Per Anders Johansen.
– Dette her er den mest åpne og gjennomsiktige krigen vi har sett i form av hvor mye som kommer ut fra tusenvis av kilder, sier Per Anders Johansen.

– Tåkelegger

Siden den invasjonen av Ukraina 24. februar 2022, har Johansen skrevet flere omfattende artikler om krigen.

Blant annet leste han dødsannonser i russiske lokalaviser og sosiale medier for å finne ut hvordan russerne håndterte store tap av soldater tidlig i krigen.

Johansen understreker at de er et stort miljø i Aftenposten som både jobber og tenker mye på det som skjer i Ukraina, og er opptatt av å forstå hva som skjer.

– Det er utrolig viktig. Jeg jobber i en redaksjon som forstår at dette er vår tids store sak.

Han trekker fram en ukrainsk journalist som har praksisplass hos Aftenposten. Han har laget et dataverktøy for å hjelpe til å hente ut det store bildet av hva som skjer ved fronten, hva som skjer i forhold til missilangrepene og hvilke type missiler de daglige angriper med.

Slik blir det mulig for Aftenposten-journalistene å se mønstre og det store bildet, forteller Johansen.

– For selv dette her er den mest åpne og gjennomsiktige krigen vi har sett i form av hvor mye som kommer ut fra tusenvis av kilder, så er det en tåke som henger over det hele.

Han viser til at russerne ønsker å forvrenger bildet, samtidig som at ukrainerne er i en informasjonskrig.

– De driver også å tåkelegger for å skjule sine feil.

Da blir kombinasjonen mellom å snakke med mennesker på bakken, men også ha tung date i bunn, veldig viktig, forteller den ferske Ukraina-korrespondenten.

– I Aftenposten har vi kunnet jobbet sammen i store team over tid. Det vi gjør er det faktisk ikke så mange andre medier i verden som klarer å gjøre det. Det er vi skikkelig stolt av.

– Men vi er avhengig av det fantastiske frivillige arbeidet som gjøres av OSINT-analytikere og ildsjeler som sørger for at ting er transparent, legger han til.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS