Dagbladet har eget valgstudio utenfor Stortinget. Her med politisk reporter Steinar Suvatne i full sving.

Flere hundre journalister er i sving - slik dekker mediene valget

– Dette skal være en festkveld for brukerne våre, akkurat som det er for oss som er på jobb, sier nyhetssjefen i VG. 

Publisert

Lokalvalget er på oppløpet og dekningen står høyt på listen for de fleste mediehusene. 

Medier24 har spurt noen av de store mediehusene hvor mange som jobber med valg både den siste uka og på selve valgnatten.

Runden viser at flere hundre journalister har vært og er i sving i forbindelse med valget. Aller flest er det hos NRK. 

Hos VG jobber det rundt 20 personer fra politisk avdeling, breaking og VGTV med valget, forteller nyhetssjef i VG, Helle Skjervold, til Medier24.

– Men på selve valgkvelden har vi reportere i sving fra alle avdelinger, for å få til en best mulig dekning. Samlet sett jobber rundt 60-70 VG-journalister på valgkvelden, som inkluderer alt fra TV-produsenter til kommentatorer og reportere, sier hun.

– Dette skal være en festkveld for brukerne våre, akkurat som det er for oss som er på jobb.

Nærmere 100 hos TV 2

Hos TV 2 vil store deler av huset være i sving på valgnatten. Nyhetssjef Fredrik Kirkevold sier er vanskelig å sette et tall på hvor mange som jobber.

– Men hvis vi tar med alle som jobber med vaker, valgnattssendingen og partilederdebatten på Stortinget, som vi produserer i år, og alle deskene, så snakker vi nærmere 100 personer, sier han.

Han legger til at TV 2 skal være til stede på valgvakene til alle de store partiene, og er godt posisjonert i de store byene.

– Det overordnede målet vårt er å være tett på det løpende i valgkampen, og best på breaking, kommenterer han.

– Skal gi det gode, tabloide stoffet

Konstituert nyhetsredaktør i Dagbladet, Jan Thomas Holmlund forteller at det i Dagbladet blir full valgfest.

– Vi fyller opp Hasle og valgvaker flere steder i landet med politisk sultne journalister, fotografer, videojournalister og kommentatorer. Vi har allerede i flere uker hatt en rekke reportere, fotografer og kommentatorer i sving, og fulgt politikerne og debattene tett rundt omkring i landet, med en rekke artikler, TV-sendinger og terningkast, sier han.

Han legger til at valgdagen er en svært viktig dag for avisen.

– Vi skal opplyse, forklare og gi publikum det gode tabloide stoffet akkurat nå og hva det betyr for deg framover.

Han legger til at de ikke ønsker å gi konkrete tall på hvor mange som skal jobbe valgnatten, men at de er flere titalls i sving en slik kveld både på Hasle og i felt.

Over 360 på jobb

Hos NRK er det få ting som ligger nærmere hjerte av oppdraget enn valget, sier Laurie MacGregor, prosjektleder for valget i NRK.

– Det er derfor svært mange i NRK som deltar på sin måte frem mot valgdagen - både journalister, men også støttefunksjoner som utviklere, teknikere, sminkører, vektere og andre, sier hun. 

– Særlig når det er fylkes- og kommunevalg bidrar Distriktsdivisjonen tungt med nesten hele divisjonen involvert nå i innspurten – som er også slik det skal være.  

Hun legger til at i uken før valget jobber det 3–4 journalister per distriktskontor med valgsaker.

– Vi har 20 medarbeidere som jobber i nyhetsredaksjonen for økonomi og politikk som jobber fulltid med valgdekningen, i tillegg til en videojournalist som er tilknyttet Supernytt.

Hun sier at det, i tillegg til storbysendinger, partilederdebatter og skolevalg, gjør at det er om lag 100 journalister.

Og på valgnatten blir det enda flere.

– Dette er en lang dag som består av flere vakter, og i Distriktsdivisjonen alene vil vi ha over 300 mennesker på jobb. De skal levere flere titalls live-kilder inn til valgsendingen vår på NRK1, samt produsere egne sendinger, sier MacGregor, som anslår at det i løpet av valgdøgnet vil være over 360 NRK-journalister i jobb over hele landet. 

Bemannet gjennom natten

Karen Tjernshaugen, leder for politisk avdeling i Aftenposten, sier til Medier24 at store deler av redaksjonen er involvert i valgdekningen i en eller annen form. 

Hun anslår at det er cirka 50 personer på jobb hos Aftenposten på valgdagen mandag.

– Valgkvelden legger vi opp til en bred dekning med løpende resultater, valgstudio, kommentarer og forklarende saker, forteller hun.

– Vi har bemanning gjennom hele natten for å kunne gi et best mulig tilbud både til de som sitter oppe og de som logger seg på om morgenen tirsdag 12. september, sier hun og legger til at de da publiserer en fersk e-avis med oppdaterte resultater.

Tjernshaugen forteller at de startet planleggingen allerede i fjor høst, og at løsningen, som er utviklet at Aftenpostens redaksjon, også skal publiseres hos Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, Adressa og mer enn 30 lokale Polaris-aviser.

Har hatt seks reportere i flere uker

Hos NTB vil det være omlag 35 journalister og fotografer på jobb på valgnatten.

– Da kommer vi selvfølgelig til å følge opptellingen av stemmene tett, ta pulsen på valgvakene og følge utviklingen i de største byene, sier nyhetssjef Hilde C. Kristiansen. 

NTB vil også sende live fra AP og Høyre sine valgvaker. Kristiansen forteller at de i ukene etter Arendalsuka har hatt seks reportere i aktuellgruppa som har jobbet med valg og politikk på heltid.

– I tillegg har nyhetsdesken lav terskel for å sitere alle meningsmålinger, politiske saker og utspill, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS