Har du tips eller innspill om saker som omhandler midlertidighet i mediebransjen?
Send oss en e-post til tips@medier24.no
Aslak Woo Ravlum er selv midlertidig ansatt i NRK som tilkallingsvikar som nyhetsproducer og fotoredigerer. Han har vært ute og inne av systemet siden han begynte som tilkallingsvikar i 2015.
– Etter hvert som man hadde vært der en stund begynte praten å gå og spørsmål om hvor lenge jeg hadde det vært der. Jeg skjønte ikke helt i starten hva folk snakket om før det kom fram at man hadde begrenset tid her hvis man ikke fikk fast jobb. Da må man ut en periode før man kanskje kommer tilbake, sier han.
Til Medier24 forklarer Ravlum om det han opplever som lufting hos NRK.
– I forrige periode var jeg med og lærte opp noen som skulle ta over etter meg. Det er spesielt. Da blir det feil, synes jeg. Da er det ikke et midlertidig behov. Da er det grunnbemanningen som ikke går opp, sier han.
Medier24 har fått dokumentert de 16 kontraktene Ravlum har hatt hos NRK. Han innrømmer at han kjenner på at det er krevende å stå i en midlertidig situasjon over tid.
– I en periode går det greit, men man kjenner alltid på et press, og hva som skjer videre. Man går alltid med litt forhåpninger etter hvert når det skjer utskiftning på om man skal få en mulighet. Når man har vært der en del år, og ser folk komme og gå, da kjenner man på det, forteller han.
Derfor har han også fått seg et vikariat som lærer ved Høgskolen i Innlandet, der han selv studerte, samt at han er tilkallingsvikar.
En fast stilling i NRK er likevel fortsatt drømmejobben.
– Det har blitt det, og har vel vært det siden starten. Det har vært en klar ambisjon i mange år, sier han.
Ravlum trekker fram både arbeidsmiljøet og kollegaene som faktorer for hvorfor han ønsker å stå i situasjonen.
– Jeg trives veldig godt, og det er mange dyktige folk. NRK er en artig arbeidsplass som jeg har lært utrolig mye i. Jeg har fått prøvd meg på mye og fått tillit. Det er kanskje det som trigger. Å jobbe med TV er jo kjempegøy, sier han.
– Ikke greit
Ravlum forteller at han håper flere står fram og tør å snakke om hvordan det er å være midlertidig ansatt i mediebransjen.
– Det skal ikke være feil eller tabu å snakke om det, sier han og fortsetter:
– Av og til er det greit med noen vikariater og midlertidige stillinger, men jeg håper at NRK kan gå over ressursbehovet på nytt og se hva som er det virkelige behovet. At man skal gå som midlertidig ansatt, ikke få fornyet, men at det likevel kommer nye inn og tar over, det er det jeg reagerer mest på. Det er provoserende.
Til sist mener han at det kan gå ut over produktet.
– De lærer oss opp, vi blir gode, så stopper det opp før en må lære opp nye. Kontinuiteten blir jo ikke så veldig bra da, og det merkes veldig på leveransen av det vi gjør, avslutter han.
Organisasjonsdirektør Olav Hypher skriver følgende i en e-post til Medier24:
«Jeg kan ikke kommentere enkeltsaken det her vises til. På generelt grunnlag kan jeg si at midlertidige gjør en veldig viktig jobb for NRK enten som vikarer for noen av våre faste medarbeidere eller ved at de bidrar med sin kompetanse i produksjoner som krever ekstra kapasitet og kompetanse.
Så er vi opptatt av at midlertidige engasjement er nettopp det og at faste stillinger skal lyses ut slik at flest mulig kvalifiserte søkere får anledning til å søke.
Jeg forstår at enkelte vikarer og midlertidige som har hatt god erfaring med å jobbe hos oss ønsker en fast jobb, og det er vi selvfølgelig veldig glade for. Vi opplever at de med erfaring herfra også har en god sjanse for å nå frem i en søkeprosess.
Det at tidsbegrensede kontrakter avsluttes når tiden er omme tenker vi er normalt, selv om den enkelte gjør en god jobb».