(LILLESTRØM): Gjennom flere artikler siste ukene har Medier24 satt et søkelys på bruken av midlertidige ansatte i mediebransjen.
«Hele tiden nervøs», «usunt», og «slitsomt» er noen av stikkordene som har kommet fram fra de Medier24 har intervjuet.
En av de som selv har vært midlertidig ansatt er administrerende direktør for Romerikes Blad og regiondirektør i Amedia, Kristina Fritsvold Nilsen.
På begynnelsen av 2000-tallet var hun i løpet av fem år innom flere distriktskontorer i NRK som vikar.
– Når jeg leser det som vikarer forteller nå, så kjenner jeg igjen det. Opplevelsen av å være i en slik situasjon er lik. Det er klart at noen tåler det bedre enn andre, men i dekningen kommer det fram at det er belastende og slitsomt, sier hun til Medier24.
Fritsvold Nilsen understreker at hun er takknemlig for mulighetene hun fikk, og at det var gøy å jobbe i NRK.
Bekymret seg
Men spesielt økonomien var en bekymring for Fritsvold Nilsen.
– Jeg kommer fra en familie som hadde dårlig råd, og har blitt lært opp til å være forsiktig med penger. Det bekymret meg veldig, forteller hun.
På samme tid kjøpte hun seg leilighet. Da var renta på syv prosent, forteller hun.
Frykten for å komme i en vanskelig økonomisk situasjon gjorde at hun endte opp med å ha to fulle jobber.
– Det klusset seg mange ganger. Jeg endte ofte opp med å jobbe til klokken ett i restauranten og startet hos NRK klokka fem om morgenen. Det gjorde jeg i flere år. Det var fordi jeg var veldig redd for å ikke ha nok penger, men også fordi jeg hadde masse å gi og orket å jobbe slik, forteller hun.
– Når jeg tenker tilbake på det så synes jeg det er så dumt at jeg ikke kunne fått brukt all den energien på mediebransjen, fortsetter hun.
Til slutt ble hun lunken til situasjonen, og begynte i PR-bransjen.
Frykter konsekvenser
Nå er hun regiondirektør for Romerike og Innlandet for Amedia, samt administrerende direktør for Romerikes Blad. Hun er også styreleder for flere av avisene.
Hun presiserer at i denne saken uttaler hun seg på vegne av selskapene i den regionen hun leder, ikke på vegne av alle Amedias aviser.
Erfaringen fra å være midlertidig ansatt i en årrekke tar hun med seg inn i topplederstillingen.
– Det er 20 år siden nå, men jeg synes det er litt viktig å støtte dem som har valgt å fortelle noe. Det er modig. Det er mange som ikke tør å fortelle. Jeg vil si at det var gøy, jeg lærte masse, men det var også veldig slitsomt og unødvendig belastende. Jeg synes det er viktig at også en leder kan si det, kommenterer hun.
Hun er bekymret for hva konsekvensen av å gå lenge som midlertidig ansatt kan føre til.
Hun trekker fram at det kan skape samfunnsforskjeller og at folk venter med å få barn som eksempler.
– Å være i et midlertidig arbeidsforhold skaper utrygghet. Det er ikke bra. Utrygge folk yter ikke sitt beste, og tar heller ikke igjen hvis de blir utsatt for dårlig oppførsel.
– Jeg mener at når midlertidige ansettelser foregår i utstrakt grad, så kan det bidra til dårlig arbeidsmiljø og skape grobunn for metoo-atferd, fordi da er folk i en sårbar situasjon.
Hun ser likevel at å være vikar ofte kan være en fin vei inn til et fast arbeidsforhold.
– Som arbeidsgiver har vi forpliktelser overfor medarbeidere som er sykmeldte eller skal i foreldrepermisjon, og da er vi nødt til å ha vikarer. Problemet er når folk blir gående som vikarer i årevis. Det er helt unødvendig og skadelig. I mange tilfeller er det brudd på Arbeidsmiljøloven og Journalistavtalen, sier hun.
Ser bedring
Hun ser dog at de siste årene har aviser ansatt flere journalister i faste stillinger.
– Nå kan vi benytte sjansen til å skape en varig endring, sier hun, og ønsker å være tydelig på at ambisjonen må være at vikariater skal holdes på et minimum.
Ett av tiltakene selskapene i regionen hun leder selv forsøker å følge er å begrense muligheten for å gi ansatte permisjoner utover det som er lovfestet.
– Det er ofte folk kommer og spør om å få permisjon i et år for å jobbet et annet sted for eksempel. Der er vi veldig restriktive. Ofte sier vi nei, fordi med en gang du sier ja til permisjon for at noen skal jobbe et sted, da skaper du en vikarsituasjon hos oss, sier hun.
– Ofte når vi sier nei så sier vedkommende opp. Da kan vi heller lyse ut en fast stilling. Det er med på å holde vikarbruken nede, og det kan ledere være mer bevisste på.
Hun er også enig med NJ-leder Dag Idar Tryggestad om at virker som det er litt lav grunnbemanning noen steder.
Hun råder også de som står i en evigvarende midlertidig-situasjon i dag om å slå opp med det hun kaller «en dårlig arbeidsgiver» og heller se etter andre muligheter.