(TYHOLT): Som følge av at NRK må spare inn over 300 millioner kroner, ble ett av budsjettene som NRK Trøndelag har brukt til å levere program til NRK P1+ redusert fra 16 millioner kroner til ni millioner kroner.
Mindre penger betyr endringer, noe kanalsjef for NRK Radio, Bjørn Tore Grøtte forklarte til Medier24 i slutten av januar.
Da kuttene ble kjent, reagerte mange, blant annet Pensjonistforbundet.
«Det er for oss uforståelig at NRK, etter å ha bygget opp en suksesskanal til stor glede for oss som har levde en stund, nå velger å rive den ned igjen,» skrev forbundet til NRK 31. januar.
Grøtte svarte da med at det ikke er slik at det journalistiske tilbudet rives ned, og at det jobbes med sendeplan.
– Det er mange som har vært redde for at det skal bli flatt og rasert, sier kanalsjef for NRK Radio, Bjørn Tore Grøtte til Medier24.
Mange hensyn å ta
Faktisk var han selv bekymret for lyttertallene på kanalen, spesielt på hverdager, i månedene før de endret.
– Det var noen svake trender der. Men nå må det nye få sette seg skikkelig, alle spillerne må finne plassene sine, og så må vi bare sørge for å levere god radio, sånn som den store, viktige målgruppen fortjener og forventer, sier han.
Den 28. februar ble den nye sendeplanen presentert, etter over en måneds arbeid fra arbeidsgruppa som ble satt ned for å se på sendeskjemaet.
Grøtte er både imponert og takknemlig over jobben redaksjonen har lagt ned.
– Det er mange som jobber knallhardt for at dette skal bli bra, og heldigvis har vi fått mange svært gode tilbakemeldinger fra lytterne, sier han.
Han forteller at det var mange hensyn å ta da de satte sammen det nye sendeskjemaet.
– Men et viktig hensyn har vært tilbakemeldinger fra mange engasjerte lyttere som mente at tiden mellom 08 og 13 var viktige steder for lytterdialog og direktesendinger med ulikt innhold. Det har vi tatt hensyn til. Samtidig så må vi prøve å ikke konkurrere for mye med oss selv, sier Grøtte.
Stort engasjement
Kanalsjefen har kjent på engasjementet fra faste lyttere, og har også vært i kontakt med mange av de aktive på Facebook-gruppa «Ja til eldre».
– Det har vært et godt debattklima, og ingen har vært spesielt ufin. De synes det er fint at vi er der og diskuterer med dem, forteller han.
Han tolker det slik at folk bryr seg hvis de engasjerer seg.
– Det er supert. Så må NRK som alltid jobbe for å levere et så godt tilbud som mulig, sørge for god, relevant allmennkringkasting som folk bruker, kommenterer han.
I Facebook-gruppa la Grøtte ut en post der han ba om innspill og hva som er viktig at P1+ tar vare på.
I tråden tikket det inn nesten 200 kommentarer.
Grøtte forteller at det var viktig for dem å vite hva med programmene medlemmene mente var viktig at kanalen skal ta vare på.
– Det er alltid vanskelig, i alle sammenhenger, at uansett hva man tar borti og endrer på, så er det favoritten til noen. Det skal man ha respekt for, forklarer han.
Det som også har vært vanskelig er å gjøre endringer i arbeidsdagen til de ansatte.
– Det er ikke hyggelig, men jeg synes de har klart det på en ekstremt fin og konstruktiv måte, sier han.
Fortsatt romslig budsjett
Han forteller at han har tro på at de fortsatt skal levere til kjernemålgruppa som er 62+.
– Hvis man ser bort fra justeringer vi må gjøre til noen enkeltsendinger, så synes jeg at mye av sendeskjemaet er enda bedre enn det vi hadde før.
Til tross for kuttene er budsjettet fortsatt mer enn bra nok til å lage et godt allmennkringkastertilbud, mener han.
– Mange av mine kollegaer som jobber med kommersiell radio ville nok tenkt at det likevel var et romslig budsjett, kommenterer han.