NRK Radios kanalsjef, Bjørn Tore Grøtte, avviser at NRK P1+ kun vil bestå av musikk fremover.

NRK P1+-budsjettet skal kuttes kraftig. Det skaper sterke reaksjoner

– Det har vært mange rykter og det tegnes noen skremmebilder som ikke stemmer, svarer kanalsjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Radiokanalen NRK P1+ får budsjettet sitt nær halvert, og står følgelig foran en rekke endringer i år.

Kuttene er et ledd i at NRK må spare inn over 300 millioner kroner.

Dette gir betydelige redaksjonelle konsekvenser, blant annet legges programmet Holm ned.

NRK-ledelsen påpeker at NRK P1+ fortsatt vil levere et godt lyttertilbud, men at endringene vil medføre blant annet mer musikk, samt mindre snakking og færre programledere.

Dette har skapt sterke reaksjoner.

Mener det er diskriminering av eldre

En Facebook-gruppe kalt «Ja til eldre» er blitt opprettet for å redde innholdet i kanalen. Gruppen ble startet av Odd Grann (90), som sier til Journalen at dette er en «rasering av P1+».

I et leserinnlegg hos Aftenposten mener han kuttene er et uttrykk for «alderisme»: diskriminering av eldre.

Kanalsjef for NRK Radio, Bjørn Tore Grøtte, har allerede gått ut i Aftenposten for å svare og oppklare det han mener er misforståelser rundt kuttene.

Overfor Medier24 utdyper han:

– Det har vært mange rykter og det tegnes noen skremmebilder som ikke stemmer. Mange er redde for at P1+ skal legges ned, eller endres så mye at det kun blir musikk igjen. Ingen av delene stemmer, sier Grøtte til Medier24.

– Det som stemmer er at NRK står i en stor utfordring og må spare inn 300 millioner kroner. Det medfører at P1+ har fått et mindre budsjett. Mindre penger betyr at vi må gjøre endringer, sier han.

Og legger til:

– Men P1+ er en stor og viktig kanal for NRK. Det skal den fortsatt være. Men vi må - i den situasjonen vi er i nå - snu på kronene, sier han.

– Publikum skal fortsatt få et godt tilbud, men det vil bli annerledes. Det skal likevel fortsatt være rom for intervjuer og gjester. Og det blir ikke kun musikk, understreker Grøtte.

Satt ned gruppe

NRK-toppen forteller at det er for tidlig noe mer konkret om hva endringene nå blir.

Grøtte bekrefter at Holm tas av luften «i den formen programmet nå har», men at øvrige endringer vil komme senere.

NRK har nemlig satt ned en egen gruppe som skal jobbe med hvordan fremtidens P1+ vil bli.

– Vi må sette oss ned og tegne opp kanalen på nytt. Gruppa skal nå se på og legge frem forskjellige forslag, forteller Grøtte.

– De skal levere inn sine forslag senest 1. mars, men det kommer trolig tidligere. Så vil det - i en slik endringsprosess - bli gradvise endringer. Noen endringer kan også bli midlertidige. Jeg er opptatt av at vi må få prøve oss litt frem, sier han.

Grøtte forteller at han har fått med seg at det blir hevdet at P1+ skal halveres - ikke bare økonomisk, men også når det gjelder ansatte og programmer.

Klubbleder i NRK Tyholt, Lars Erik Skjærseth, uttalte til Journalisten før jul at «kanalen skal nesten halveres».

Det mener Grøtte blir unøyaktig.

– Det blir ingen halvering rent bokstavelig. Det kommer an på hvordan man regner, sier Grøtte.

– Det er klart det blir en reduksjon, men reelt sett er det ikke snakk om en halvering. Vi har imidlertid ikke tallene helt klart ennå. Det blir klart senere, sier han.

Og fortsetter:

– Det er en reduksjon på cirka 7 millioner kroner på ett av budsjettene til NRK P1+. Det budsjettet er nå 9 millioner kroner. Utenom dette så er det en god del programproduksjon på kanalen som ikke er regnet med, så det blir ikke riktig å si at det er en halvering av budsjettet til P1+.

Forstår reaksjonene

– Forstår du at mange reagerer på disse endringene?

– Ja, det forstår jeg kjempegodt. Det er aldri artig når favorittprogrammet ditt blir rokket ved. Det er heller ikke noe morsomt å måtte gjøre slike endringer.

– Men det er ikke synd på meg. Jeg synes heller det er utfordrende å se gode kollegaer som synes dette er vanskelig. Samtidig får jeg energi over at alle virker å være konstruktive. Det er også rørende å se den omtanken folk har for NRK og innholdet vårt.

Grøtte sier han håper den videre endringsprosessen og diskusjonen blir god.

– Jeg synes diskusjonen både internt og eksternt har vært mer konstruktiv enn fryktet. Folk bryr seg, og det er kjempebra.

Powered by Labrador CMS