Siden nyttår har NRK hatt et testprosjekt hvor de prøver ut nyhetsstrøm på kveldstid.
Allmennkringkasteren har allerede en permanent nyhetsstrøm på dagtid.
En nyhetsstrøm er en sending som presenterer de viktigste nyhetssakene i en loop, samt med mulighet for å gå på luften på kort varsel.
Bakgrunnen for testprosjektet er å gjøre breakingoperasjonen på kveld mer strømlinjet, samt bedre rigget til å tåle uforutsette hendelser, forteller Hanna Thorsen, redaksjonssjef for Dagsrevyen.
Hun påpeker at det er et tyngre apparat på en klassisk TV på kveldstid.
– Det sikrer at vi blir mer lettbeint i måten vi håndterer breaking på for TV-operasjonen. Vi ser at det gjør at vi får enda mer trykk på breaking og at det er lettere å komme på siden vi har et bedre apparat rundt, sier Thorsen til Medier24.
– Vi ser også at det er mer trykk på å få sendingene ut på flere av våre plattformer, noe som er veldig positivt for oss, legger hun til.
Testprosjektet ledes av Thorsen og redaksjonssjef Olav Haugan i NRK Direkte.
– Mer lettbeint
I forrige uke fikk prøveprosjektet virkelig prøvd seg på breakingoperasjoner, etter helikopterulykken utenfor Sotra.
Redaksjonssjef Haugan synes den første testen for nyhetsstrømmen på kveldstid gikk bra.
– Det var en veldig bra start på hvordan vi tenker å gjøre det. Da vi gikk på med sendingen den dagen, så var det på alle NRKs digitale plattformer, sier Haugan.
En av grunnen til at breakingoperasjonen fungerte bra med helikopterulykken, var at Bergen-kontoret var veldig tidlig på med å rykke, forklarer Thorsen.
– Kombinasjonen gjør at hele organisasjonen er mer innstilt på å legge til rette for breaking på kveld. Vi har hele tiden gjort det, men det er det å bli mer lettbeint som er utgangspunktet vårt.
Haugan opplyser at NRK har flyttet på én ressurs fra dagtid til kveldstid for å få til testprosjektet.
– Vi strekker i noen vakter for å sikre at vi har rett kompetanse på desk. Vi er alltid mer sårbare på kveld fordi vi er færre som jobber kveld kontra dagtid, som gjelder de fleste steder, sier Thorsen.
I helgene vil det ikke være nyhetsstrøm grunnet bemanning, opplyser Thorsen.
– Men vi ser likevel at vi er inne i den riktige modusen, som gjør at vi kan gå på med ekstrasendinger og utvidelse av Kveldsnytt. Det gjør at det flyter enda bedre.
Thorsen påpeker at det er et testprosjekt, og NRK vil hele tiden se om det er noe de skal endre.
– Det er en viss fleksibilitet der.
NRK skal teste ut strømmen fram til sommerferien.
– Vi skal både se hvordan det fungerer for dem som jobber og hvordan det publikum mottar dette. Men vi er veldig fornøyd med effekten så langt. Vi ser at interessen er kjempestor, også for breaking på kveld.
– Bygge en vane
Redaksjonssjef Haugan forteller at de vil se hva det betyr at sendingen alltid er tilgjengelig for publikum gjennom dette testprosjektet.
– Vi ønsker å se om vi kan bygge en vane, og at publikum kan tenke at de kan bli oppdatert om de trykker på en knapp, sier Haugan til Medier24.
Han forklarer at hensikten med en slik strøm er at publikum selv skal kunne velge plattform, enten det er NRK Radio, NRK TV-appen, nrk.no eller TV-apparatet i stuen.
Som NRK-kollega Thorsen, trekker Haugan også fram terskelen for å gå live når noe skjer.
– Når man allerede har en strøm som går, så er hypotesen vår at det er lettere å bryte av en strøm for å gå på med en oppdatering, enn om du ikke har en strøm som går. Du slipper å starte helt fra scratch om det skulle være en hendelse med en viss størrelse.
– Det er også erfaringen vår fra strømmen på dagtid, hvor vi har en lignende operasjon.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no