Etter at Amedia ble rammet av et hackerangrep 28. desember har samtlige aviser i konsernet ikke kunne lukke artiklene sine på nett.
Det betyr at alle som vil, abonnement eller ikke, kan gå inn å lese nyheter som ellers ville vært bak betalingsmur.
Konserndirektør med ansvar for nyheter og abonnement i Amedia, Jostein Larsen Østring, forteller at abonnementsdatabasen ble berørt av dataangrepet. Av sikkerhetshensyn har Amedia valgt å ikke gjenopprette tilgangen til basen inntil videre.
Amedia har en standard prosedyre der de åpner samtlige saker når det oppstår utfordringer som berører tilgangen til plussinnhold, forteller han.
– Det er viktig for oss å sikre publikum tilgang på journalistikk, og at abonnenter får tilgang på journalistikken de rettmessig har betalt for. Det vil vi opprettholde til vi får opp en løsning for abonnementsbasen vår, sier Østring til Medier24.
– Får ikke solgt abonnementer
På spørsmål om hvor lenge Amedia må holde betalingsmuren nede, svarer Østring at det er vanskelig å si.
Han uttrykker samtidig at de ikke ser for seg at løsningen med å åpne alle artikler blir veldig langvarig.
– Hva er konsekvensene for Amedias aviser?
– Vi får ikke solgt abonnementer. Slik har det vært siden 28. desember. Det er klart at det har en konsekvens for hver enkelt avis ettersom man ikke får nye abonnenter, samtidig som at det er en del abonnementer som går i stopp, svarer Østring
– Vi vil sitte igjen med færre abonnenter når betalingsmuren er på plass igjen enn vi hadde hatt med normal drift, legger han til.
– Er det kritisk for Amedia at man ikke får hanket inn nye abonnenter?
– Det aller viktigste for oss er at vi kommer ut med journalistikk. Det er den mest kritiske funksjonen vi har. Men dette er åpenbart ikke noen god situasjon som kan vare for lenge.
Til tross for at samtlige saker i alle Amedia-aviser er åpne, så har de fleste sakene beholdt plusstegnet på forsiden.
– Hvorfor er plusstegnet der?
– Det er et signal om at disse artiklene er ment å være forbeholdt abonnenter. Slik vil produktet vårt også være i fremtiden, svarer Østring og påpeker at det er opp til hver enkel redaktør om de vil bruke plusstegnet.
– Men kan ikke forbrukerne føle seg lurt når saken fremstår lukkede, når de egentlig er åpne?
– Jeg mener vi ikke lurer noen med dette. Abonnementene skal vite at dette er artikler vi anser som eksklusive, noe de også blir når gjenoppretter tilgangen til abonnementsbasen.
Ønsker betalingsmuren tilbake
Medier24 har også vært i kontakt med flere Amedia-redaktører. De fleste refererer til konsernet sentralt for kommentarer.
Ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland, bekrefter at samtlige av sakene på forsiden har vært åpen siden hackerangrepet.
Han understreker at han ikke vet nok om den tekniske delen, men forteller at de ønsker betalingsmuren tilbake så snart som mulig.
– Vi venter bare med lengsel og spenning på at den delen av systemet også skal komme opp igjen. Det går naturlig nok utover salget av plussabonnementer, sier Kydland til Medier24 og forteller at de ikke har mistet noen abonnenter.
Ansvarlig redaktør i Telemarksavisa, Ove Melling, forteller at de opplever veldig høy lesning av nettartiklene de første dagene av 2022.
Han tror likevel ikke det skyldes at artiklene er åpne, men at leserne er sulten på nyheter.
– Ønsker du betalingsmuren tilbake, eller kan du gå noen dager til med åpne saker?
– Nei, jeg ønsker meg tilbake til normal drift så fort som mulig, svarer Mellingen.