Denne uken har løslatelsen av drapsdømte Viggo Kristiansen dominert i mediebildet.
Da hans forsvarer Bjørn André Gulstad snakket med pressen utenfor Ila fengsel tirsdag ettermiddag, flokket journalister og fotografer fra de største norske mediehusene seg foran juristen.
De fleste uten munnbind og under en meter mellom hver, stikk i strid med myndighetenes smittevernregler under koronapandemien.
– For liten avstand
NTB-fotograf Terje Pedersen knipset et bilde av journalistene.
Da bildet ble lastet inn på byråets database gikk «korona-alarmen».
– Det er for liten avstand. Jeg kontaktet vaktsjef på foto umiddelbart da jeg så bildet den ettermiddagen for å forsikre meg om at fotografene i NTB brukte munnbind i denne situasjonen og for å minne om avstandsreglene. Det ble bekreftet, sier redaktør og leder for visuell kommunikasjon i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard, til Medier24.
– Det meste av tiden her var det mulig å holde god avstand, men når noe plutselig skjedde var det utfordrende. Derfor bør munnbind være klart og en meter holdes. Jeg er sikker på at alle nå vet dette. Så vi må skjerpe oss. Rett og slett, sier hun.
Lederen av Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, mener også journalistene må ta selvkritikk.
– Det er ganske åpenbart utfra det bildet at de ikke greide å overholde smittevernreglene. Det er en påminnelse om at vi må stå den siste delen av dette løpet ut, og ikke bidra til smittesituasjonen, sier han til Medier24.
– Burde vært lagt en bedre plan
Tryggestad retter samtidig en kritisk pekefinger til Kriminalomsorgen.
– Bildet viser også at Kriminalomsorgen i dette tilfellet ikke hadde lagt godt nok til rette for at mediene kunne gjøre en god jobb. Her burde det vært lagt en bedre plan, sier han.
– Dette er en historisk nyhetshendelse, og våre folk ute på oppdrag i felt ville selvsagt være til stede. Men jeg tror ikke de synes dette var så behagelig. Når alle mediene vil rapportere fra en såpass viktig hendelse, så må det legges mer til rette for det, sier Tryggestad.
Han minner om en lignende situasjon fant sted i fjor, da Tom Hagen ble fremstilt for fengsling i Lørenskog-saken.
– Den gangen tok vi initiativ til å legge bedre til rette for pressen. Her er det fortsatt litt å gå på, sier Tryggestad.
– Journalistene selv som har ansvaret
Kriminalomsorgen er blitt forelagt kritikken fra Tryggestad, og henviser til Ila fengsel.
Fungerende fengselsleder Gøran Nilsson mener kritikken er skivebom.
– Vi synes det er vanskelig å skulle ta kritikk for dette, all den tid dette ikke på noen måte var et arrangement i kriminalomsorgens regi. Pressen var ikke invitert for å være til stede, og det var vel for øvrig kommunisert ut fra domfeltes advokater at han ikke ønsket denne oppmerksomheten i anledning løslatelsen, skriver han i en e-post til Medier24.
Nilsson mener både Kriminalomsorgen og Ila fengsel har fulgt gjeldende regler.
– Kriminalomsorgens ansvar har vært å følge opp domstolens ordre om løslatelse, og vi har hele veien vært klare overfor mediene om at vi ikke har noen rolle ut over dette – ei heller kan vi uttale oss om person eller sak, som følge av lovpålagt taushetsplikt, skriver han.
– På tross av dette, og de etter hvert velkjente retningslinjene for smittevern, valgte altså mediene likevel å samle seg slik de gjorde, utenfor våre porter, i en periode på to hele dager, fortsetter Nilsson.
Han understreker at tilrettelegging for smitteverntiltak ikke er deres ansvar.
– Her er det etter vårt syn mediene og journalistene selv som har ansvaret, å si noe annet oppfatter jeg som en klar ansvarsfraskrivelse, sier Nilsson.