Borgarting lagmannsrett, eksteriør.
Borgarting lagmannsrett, eksteriør.

Tidligere journalist frikjent for voldtekt

Lagmannsretten har enstemmig kommet fram til at tiltalte frifinnes for straffekravet. Tiltalte frifinnes også for erstatningskravet.

Publisert Sist oppdatert

Lagmannsretten har enstemmig kommet fram til at den tidligere journalisten frifinnes for straffekravet. Han frifinnes også for erstatningskravet, kommer det fram i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Etter en samlet bevisvurdering finner retten det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at fornærmede var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg den seksuelle omgang som fant sted mellom henne og tiltalte.

Retten kan ikke se bort fra muligheten for at fornærmede kan ha hatt frivillig samleie med tiltalte - og at hennes manglende hukommelse rundt hendelsen kan ha skyldtes alkohol-indusert hukommelsestap, ifølge dommen.

«Etter lagmannsrettens syn er det klare bevismessige holdepunkter, også ut over tiltaltes forklaring, for at fornærmede, i det tidsrommet hun har forklart at hun ikke husker noe, har opptrådt på en måte som ikke er forenelig med bevisstløshet eller tilsvarende tilstand.», står det i dommen.

Vil legge saken bak seg

Bistandsadvokat Trine Rjukan forteller at den fornærmede fortsatt er svært nedbrutt etter vendingen saken tok da statsadvokaten la ned påstand om frifinnelse.

– Hun er fortsatt i en sjokktilstand og knust etter den vendingen over statsadvokatens håndtering saken, sier Rjukan til Medier24.

– Mannen ble også frikjent for erstatningskravet. Hva tenker du om det?

– Fornærmede hadde ikke store forventninger etter hvert som saken ble slik den ble da statsadvokaten la ned saken hennes, svarer Rjukan.

Bistandsadvokaten forteller at det ikke er aktuelt å anke.

– Det har vært en ekstremt lang og vanskelig prosess for henne, som har vært en enorm påkjenning for både henne og familien.

Nå ønsker fornærmede å få satt punktum og legge saken bak seg.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen skriver i en SMS til Medier24 at hennes klient er glad og lettet for at hans historie om at den seksuelle omgangen var frivillig er blitt lagt til grunn.

Hun påpeker at denne sakstypen reiser vanskelige spørsmål - og at domstolen og påtalemyndigheten må holde objektivitet og det strenge beviskravet høyt.

– I dette tilfeller har lagmannsretten fullt ut lagt tiltaltes forklaring til grunn, og i etterpåklokskapens lys tenker jeg at det ikke skulle vært tatt ut tiltale. Da hadde både fornærmede og tiltalte sluppet en prosess som har kostet mye krefter og bekymringer over nesten 2.5 år.

Sjokket i rettsalen

Under siste dag av rettssaken la påtalemyndigheten ned påstand om frifinnelse for den voldtektstiltalte mannen.

– Etter en grundig vurdering av det samlede bevisbildet så mener jeg at vi ikke når opp til det strenge beviskravet som kreves i straffesaker. Saken oppfatter jeg stiller seg litt annerledes enn i tingretten. Det er gjort etterforskningsskritt, og når man ser alt samlet så er det en litt annen sak, sa aktor Irlin Irgens til pressen etter at rettsmøtet var hevet.

Bistandsadvokat Trine Rjukan beskrev situasjonen som «veldig spesiell», og at hennes klient var i sjokk da hun fikk beskjeden.

– Hun ble selvfølgelig svært nedbrutt og fikk et stort sjokk. Hun befinner seg fortsatt i en sjokktilstand og hun er helt knust, sa Rjukan.

I april 2022 ble mannen tiltalt for voldtekt, og møtte i Oslo tingrett i oktober samme år. Der nektet han straffskyld, noe han har gjort hele veien.

Den 28. oktober ble han i tingretten dømt til fengsel i fire år

Han anket dommen. Nå er han altså frikjent i lagmansretten.

Powered by Labrador CMS