Roger Sevrin Bruland har dekket krigen i Ukraina for NRK de siste ukene. Her er han avbildet ved Kryivka, en av landets mest berømte restauranter.

Krigen i Ukraina har lært NRK-profilen forsiktighet: – En feilvurdering kan være fatal

– Dette er moderne krigføring der to moderne hærer slåss mot hverandre. Da er det viktig ikke være på feil sted til feil tid, sier NRKs Roger Sevrin Bruland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De siste ukene har NRKs Europa-korrespondent Roger Sevrin Bruland rapportert om krigen i Ukraina, fra den ukrainske byen Lviv.

Bruland forteller at oppholdet har lært ham har lært flere ting om å lage journalistikk i konfliktfylte områder.

– Det handler om å være veldig forsiktig. Dette er moderne krigføring der to moderne hærer slåss mot hverandre. Da er det viktig ikke være på feil sted til feil tid. Da kan det gå riktig ille, sier Bruland til Medier24.

Og fortsetter:

– Et sted kan se fredelig ut, men om man har gjort en feilvurdering, kan den være fatal. Det viktigste er å ikke presse grensene sine unødvendig.

– Hva sier du til venner og familie før du skal reise inn i en slik konflikt?

– Jeg sier at jeg skal være så forsiktig som det er mulig å være, svarer Bruland, som også forteller at han har hatt telefonkontakt med samboeren som bor i Berlin, hver dag under oppholdet i Ukraina.

– Går kaldt nedover ryggen på dem

Til forskjell fra ukrainske byer som Kyiv og Kharkiv, er selve byen Lviv ennå ikke blitt utsatt for luftangrep.

Likevel er et militært flyananlegg sydøst for byen blitt angrepet, og flyalarmene går stadig i byen. Det preger hverdagen for både lokalbefolkningen og journalister.

– Det bryter opp rytmen og man får ikke sovet en hel natt. Midt i intervjuene går flyalarmene, og vi må avbryte. Det gjør det vanskelig å planlegge dagen, sier Bruland.

Han legger også til:

– Det setter også en støkk i sivilbefolkningen. De blir redde når de ser hva som skjer i Kyiv, Kharkiv og Mariupol. De voldsomme bombene gjør at det går kaldt nedover ryggen på dem.

Mange ukrainere har også dratt til Lviv i håp om å komme seg ut av landet. Byen ligger nemlig tett på grensen til Polen. Å se de desperate menneskene, har gjort sterkt inntrykk på Bruland.

– Man ser at de er traumatiserte for livet og at nervene deres er helt ødelagt. Det er forferdelig vondt å se på.

Roger Sevrin Bruland har vært i Ukraina de siste ukene. Her studerer han såkalte spanskryttere hos en blikkenslager.

– Føles som om vi er tilbake i 1989

Bruland har nå vært hjemme i Berlin siden mandag. Han kjørte selv den ti timer lange turen fra Lviv til Krakow.

Kjøreturen minner ham på at krigen ikke er så fjern fra den fredelige tyske hovedstaden.

– Det er ikke så langt å kjøre, og jeg har gjort det to ganger. Det viser hvor nært dette er oss, sier han.

Situasjonen i Russland og Ukraina får Bruland til å trekke paralleller til da Berlinmuren falt i 1989.

– På en måte føles det som om vi er tilbake i 1989. McDonalds er ikke lenger i Moskva, og tyske politikere er under sterkt press fordi Tyskland trenger russisk gass. De skal jo stenge ned alle atomkraftverk, så det er geopolitiske skifter på horisonten.

Powered by Labrador CMS