Oslo 20200131. Andrea Sveinsdottir (t.h.) og kjæresten Morten Dalhaug på rød løper og prisutdeling under VIXEN Awards 2019Foto: Vidar Ruud / NTB

TV 2 ikke felt i PFU etter influenser-krangel i «Bloggerne»

Influenser Andrea Sveinsdottir mener TV 2 klippet en diskusjon slik at den ble fordel aktig Blogger-profil Monica Nyhus. PFU mener TV 2 ikke har opptrådt kritikkverdig.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 har ikke brutt god presseskikk etter en samlet vurdering. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) under tirsdagens møte.

Klagen er rett mot en episode av «Bloggerne» som handlet om Vixen-arrangementet i 2021.

Mener TV 2 klippet i fordel for egen profil

Klager er influenser Andrea Sveinsdottir.

Hun klager på ett av innslagene hvor det ble vist en diskusjon mellom klager, hennes samboer og influencer Monica Nyhus og hennes ektemann.

Nyhus er en av profilene i «Bloggerne». Diskusjonen dreide seg om kjøp av følgere for å øke egen markedsverdi.

Klagerne mener paret ble en del av programmet uten å vite om det.

Ifølge Sveinsdottir ble programmet klippet på en slik måte at «Bloggerne»s egen profil kom best ut av diskusjonen.

I sitt tilsvar skriver TV 2 at alle deltagerne på Vixen på forhånd hadde samtykket til å bli filmet og fotografert av mediene som var tilstede.

Ordvekslingen mellom partene viste temperaturen i diskusjonen, uten at noen av partene kom best ut, skriver TV 2.

– Spesiell måte å drive journalistikk på

PFU-medlem Stein Bjøntegård, mener påstandene som blir fremmet i episoden ikke er av sterk grad.

Han mener punkt 3.3 i Vær Varsom-plakaten, om premissen for filmingen var kjent for de involverte, var mer problematisk.

– Det er ikke sikker på at klageren visste at de ble filmet, og i hvert fall ikke at det ble tatt opp lyd. Det er en spesiell måte å drive journalistikk på. Jeg mener TV 2 kunne informert klager om at dette ville blitt publisert, sier Bjøntegård.

Samtidig påpeker han at de hadde skrevet under på forhånd at de kunne bli filmet.

– Da blir dette regnet som et åpent møte. Spørsmålet blir om de burde ha informert på forhånd. Jeg havner på den siden av at det ikke er et brudd, men mener det er litt i kanten. Det er ikke helt uproblematisk, fortsetter Bjøntegård.

Han får støtte fra PFU-kollega Gunnar Kagge.

– TV 2 kunne med fordel ha informert om at dette ville bli filmet. Men så har de skrevet under på at de vet at dette er en mediebegivenhet, sier Kagge.

PFU-medlem Nina Fjeldheim mener det ikke er gitt at klager forsto at de ble filmet i det øyeblikket.

– Det er ikke gitt at de har forstått at dette skal sendes noe sted. Når man skriver under at man skal bli filmet, så tenker man nok best at det er filming fra selve utdelingen og rød løper - og ikke at det kommer i etterkant i en episode av Bloggerne, sier Fjeldheim.

Powered by Labrador CMS