NRK felt i PFU for Dagsrevyen-innslag fra Ukraina: – Så propaganda–aktig som det går an

NRK er felt i PFU etter innslag på julaften om krigssituasjonen i det østlige Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

NRK har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) under tirsdagens møte.

Klagen gjelder et innslag i Dagsrevyen i desember 2021 om den daværende krigssituasjonen i det østlige Ukraina. Innslaget kommer fra en statlig russisk TV-kanal, uten at det blir opplyst opp.

Det ble blant annet vist bilder av lastebiler, og opplyst at disse kom fra Russland til den separatistkontrollerte delen av området, med mat, medisiner og koronavaksiner.

Det ble også vist til at en militant separatistleder «hevder ukrainsk-støttende grupper planla å begå krigsforbrytelser», og at det «handler om kjemisk krigføring».

PFU-medlem Gunnar Kagge reagerer på saken.

– Jeg synes dette er veldig spesiell journalistikk, og veldig spesielle svar fra NRK. Det er en kilde de vanligvis kan stole på, men man kan åpenbart se ånden i reportasjen. Den er så propaganda–aktig som det går an.

Leder for PFU, Anne Weider Aasen, er klar på at man må behandle innslaget i det tidsrommet det ble publisert.

Hun er likevel klar på at NRK burde utvist større kildebredde.

– Det er hardt for NRK, men i denne sammenhengen er det på sin plass.

– Desinformasjon

Klager er ukrainas ambassdør, Viacheslav Yatsiuk.

Innslaget ble sendt før det ble kjent at Russland hadde samlet store styrker langs grensen til Ukraina, og før Russland startet den massive invasjonen av Ukraina.

Innslaget som er klaget inn handler om at Russland hadde sendt 100 tonn med medisiner og forsyninger til seperatist-kontrollerte områder i Ukraina.

I klagen skriver ambassadøren:

«Nyhetene – både i dets faktiske innhold og måten å presentere informasjonen på – gjengir mange elementer av den russiske desinformasjonskampanjen rettet mot å diskreditere Ukraina og svekke enheten og solidariteten til det euro-atlantiske samfunnet i å motstå Russlands aggressive politikk.»

Utrolig sterke påstander

Rådsmedlem Nina Fjeldheim er enig med PFU-kollega Kagge.

– Man burde tatt seg mer tid til å ramme inn dette. Jeg ser at NRK argumenterer med at det er en løpende krigssituasjon, men dette er utrolig sterke påstander, det at de sitter på kjemiske våpen. Det er så mye dynamitt i den påstanden.

Fjeldheim mener medier bør ha dette med seg i distribusjon av andre nyheter.

– Hvilke medier sier dette, og hvor frie er de. Det vil opplyse leseren mer. Og NRK er i en særstilling i Norge, de har høy troverdighet knyttet til det, og det er viktig at de er seg det ansvaret bevist.

Nestleder Ellen Ophaug mente saken også var en mulighet til å hylle frittstående presse.

– Denne saken illustrerer til det fulle hvorfor vi må hylle de journalistene og fotografene som utsetter seg selv for risiko for å være på bakken i krigen, gjøre den jobben selv og sørge for at vi vet hva som kommer fra hvor.

Powered by Labrador CMS