Kristiansand 20210602. Viggo Kristiansens støttespiller Terje Helland snakker med pressen etter at Viggo Kristiansen kommer hjem til Kristiansand.

Viggo Kristiansen fikk ikke medhold: – PFU undervurderer historikken og sprengkraften

Pressekontakt Terje Helland mener Pressens Faglige Utvalg har sviktet ved å la VG gå fri. PFU-lederen er uenig i at saken setter presedens.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

VG gikk fri på alle punkter, da PFU behandlet en klage mot dem i PFU onsdag.

Mediehuset var klaget inn på ni punkter av støttespillerne til Viggo Kristiansen for både videoer og en «Krimpodden»-episode om Kristiansen og Baneheia-drapene.

– VG går opp ruten i en vanskelig sak. Det er en krevende form for journalistikk i en betent kriminalsak. De kommer godt ut av det, men med noen feilskjær, som samkjøringen av forklaringene. Men de retter opp, også er det uenighet om hvor god rettingen er, sier PFU-medlem Gunnar Kagge.

Terje Helland, som er pressekontakt for Viggo Kristiansen, er derimot uenig i at frikjennelse er riktig.

–PFU undervurderer historikken og sprengkraften i denne saken. PFU ser bort fra at all journalistikk fortsatt har et stort skadepotensial for Viggo Kristiansen, selv etter han er frifunnet.

– Upresise og spekulative påstander, som ikke blir samtidig korrigert, vil i all fremtid kunne gi næring til dem som aldri vil akseptere at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt, sier han i en uttalelse.

Han er redd frikjennelsen vil sette presedens.

– I så måte har PFU i denne saken sviktet i å grensesette på en måte som ville ha stor betydning for krimjournalistikk i Norge, sier Helland

PFU-leder Anne Weider Aasen er ikke enig i at saken setter presedens for krimjournalistikken.

– Jeg tenker man må se denne saken for seg. Jeg forstår at klager er skuffet, men jeg håper også klager merker seg det som ble sagt i diskusjonen, om hva utvalget opplever som det etterlatte inntrykket i VGs publiseringer, og det går ikke i Viggo Kristiansens disfavor, sier hun til Medier24.

Nestleder Ellen Ophaug er enig.

– Jeg forstår at dette er en kjempeviktig sak for klager. Men jeg er uenig i at det har en presedens. Det er ikke de samme tingene vi i PFU skal vurdere som er den jobben de gjør i gjenopptagelsessaken.

Stabsjef i VG Øyvind Næss sier til Medier24 er fornøyd med konklusjonen.

– Jeg synes PFU hadde en god diskusjon, som endte i en konklusjon i at vi ikke har brutt god presseskikk. Det var også noen unøyaktigheter i saken som vi har snakket om i tilsvaret også, som vi raskt korrigerte. Det ble også lagt merke til av utvalget, som de kommenterte spesielt.

– Det som er interessant er at flere i utvalget ga uttrykk for at de etter podkasten satt igjen med et inntrykk i Viggo Kristiansens favør, at det er så mye tvil rundt bevisene i saken. Der har vi en annen oppfatning enn det klager har, sier han.

Powered by Labrador CMS