PFU-leder Anne Weider Aasen

Bladet Vesterålen ikke felt i PFU etter samlet vurdering

Sekretariatet gikk for ikke brudd i sin innstilling. Etter en lengre diskusjon endte PFU opp med samlet vurdering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Bladet Vesterålen har ikke brutt god presseskikk etter samlet vurdering. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) under onsdagens møte.

Avisen var klaget inn for nyhetsartikkel med tittelen: «- Brakk oss på badet». Artikkelen handler om fire sykepleierstudentene som nektet å flytte inn i hybelhuset som de mente ikke svarte til det som man kan forvente.

Fremstilt som kald og lite forståelsesfull

Klager er den omtalte husverten, som mener publiseringen bryter med følgende punkter i Vær Varsom-plakaten: 3.2, 4.1, 4.7, 4.13 og 4.14.

Klager mener at avisen har valgt å utelate viktig informasjon, og mener avisen burde rette opp det som klager mener er feil i artikkelen.

Ifølge klager er artikkelen usaklig og inneholder negative personkarakteristikker av ham selv og usanne utsagn fra studentene.

Klager mener han var imøtekommende overfor studentenes krav om bedre renhold, og ikke kald og lite forståelsesfull, som det hevdes i artikkelen.

Bladet Vesterålen avviser brudd på god presseskikk

Vesterålen mener det var akseptabelt å identifisere klager for å unngå å mistenkeliggjøre andre, siden det i avisens nedslagsfelt bare er en håndfull utleiere, står det i tilsvaret.

De mener alle utsagnene fra studentene presentert for utleier.

Avisen mener utleier fikk komme godt til orde. Redaksjonen mener studentenes opplevelse av hybelhuset var saklig beskrevet, og at omtalen av huseier var akseptabel.

– Ikke lar dem slippe for lett

Sekretariatets innstilling gikk for at Vesterålen ikke hadde brutt god presseskikk. Utvalget konkluderte likevel med samlet vurdering.

– Vi må diskutere om vi ikke lar Vesterålen slippe for lett, sier PFU-medlem Gunnar Kagge.

Han viser til påstanden fra de fire studentene om at huseieren ikke ville møte dem og beskrivelsene av han som kald og lite forståelsesfull.

– Der blir det en påstand som ikke blir svart opp, hvor han faktisk har et godt svar. Også er det en god del ubehagelige personkarakteristikker av han, men det er jeg ikke helt sikker på om er av faktisk art, fortsetter Kagge.

Samtlige i utvalget var klar på at klager må finne seg i å bli identifisert i en slik sak.

PFU-leder, Anne Weider Aasen, mener også at avisen med fordel kunne tatt med mer av klagers forklaring, men er klar på at det ikke noe fellelse.

– Det er mediets privilegium å velge vinkel. De har valgt studentenes briller å se saken med, og klager for imøtegå det i stor grad. Men det er jo små detaljer her, sier Aasen.

Powered by Labrador CMS