Saltenposten er felt for brudd på god presseskikk i sin omtale av Fauske kommune, slår Pressens Faglige Utvalg (PFU) fast.
PFU felte avisen for brudd på punkt 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-plakaten, som også var i tråd med sekretariatets innstilling.
Bakgrunnen for behandlingen i torsdagens møte var en klage på flere saker om kommunen gjennom våren og sommeren i år.
– Viktig å få med begge sider
Den ene saken som PFU behandlet dreide seg om en publisering om en mobbesak, der den mobbedes foreldre hadde tatt kommunen til retten.
PFU-medlem Nina Fjeldheim sier hun forstår at lokalavisen har sympati for enkeltpersonen i mobbesaken, men at alle parter må få komme til orde i saken.
– Om kommunen opplever at sitt syn overhode ikke blir tatt med, så blir ikke saken så opplysende som den kunne vært. Det er alltid viktig å få med begge sider, sier Fjeldheim.
PFU-medlem Stein Bjøntegård var klar på at han mente at avisen hadde brutt punktene 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-plakaten.
– Jeg synes det er liten tvil om at det her er begått brudd på punkt 3.2 og punkt 4.1.4 Spørsmålet dreier seg om hva de ulike artiklene skal merkes med.
PFU merket seg også at saken var lang, fordi tre ulike saker var blitt klaget inn i samme klage.
Det førte også til at diskusjonen i utvalget ble lang, og et mulig brudd på punkt 4.13 om at feilaktige opplysninger skal rettes opp og eventuelt beklages snarest mulig, ble også diskutert.
Savner samtidig imøtegåelse
Klager er Fauske kommune, ved kommunedirektør Ellen Beate Lundberg.
Det var særlig tre saker kommunen reagerte på: Omtale av en mobbesak og omtale av røykdykkerkompetansen i Sulitjelma i juni, samt en sak fra mai om et søksmål knyttet til kommunens tidligere eiendomspraksis.
Klageren mener Saltenposten har brutt Vær Varsom-plakaten på punktene 3.2, 4.5, 4.13 og 4.14.
«Saltenposten har i en rekke artikler det siste året rettet sterke påstander mot Fauske kommune uten at vår rett til samtidig imøtegåelse er blitt ivaretatt, og uten at avisen har undersøkt faktiske opplysninger med oss», står det blant annet i klagen.
Kommunen mener avisen har brutt god presseskikk når det gjelder kildebruk og kontroll av opplysninger, samtidig imøtegåelse, forhåndsdømming og manglende retting og beklagelse av feil.
Partene var i kontakt med sikte på å løse saken i minnelighet, uten at dette har ført fram, opplyser PFU.
Saltenposten selv innrømmer å ha brutt VVP-punkt 4.5 i omtalen av søksmålet.
Avisen avviser å ha brutt god presseskikk på de øvrige punktene.