Helge Lurås, ansvarlig redaktør i iNyheter.

Opplysninger til Medier24: iNyheter anmeldt for å publisere drapsvideo fra Karmøy

Ifølge opplysninger til Medier24 har politiet anmeldt iNyheter for publisering av drapsvideo.

Publisert Sist oppdatert

Politiet bekrefter til Medier24 at de har anmeldt et mediehus etter å ha publisert en drapsvideo fra Karmøy. Medier24 kjenner til at det er iNyheter det er snakk om.

Aftenposten meldte dette først.

Vær Varsom-plakaten 4.6 og 4.7

4.6. Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.

4.7. Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.

To mediehus som delte videoen

Fagansvarlig i Nattpatruljen i Sør-Vest, Kaare André Ødegaard, bekrefter at de har opprettet straffesak tirsdag.

Han opplyser at de mener det er brudd på straffelovens paragraf 267a, om deling av krenkende bilder.

Samtidig forteller han at det var to mediehus som delte videoen.

– Vi valgte å ta kontakt med disse to mediehusene som delte den usensurert. Vi snakket med disse om at det var brudd på straffeloven 267a ette vår oppfatning, og at det vil bli anmeldt, forteller han.

– Det ene mediehuset valgte å ta det ned, mens det andre valgte å ikke ta det ned. Da har vi opprettet en straffesak i dag, sier han.

Ødegaard vil ikke bekrefte om det er iNyheter det gjelder.

Helge Lurås er redaktør i iNyheter.

Mandag spurte Medier24 om Lurås ville fjerne videoen.

– På stående fot, med mindre det kommer nye momenter i saken, så har vi foreløpig ikke tenkt å avpublisere. Men det er en løpende vurdering, fortalte Lurås til Medier24 mandag.

– Helt feil

Det var lørdag kveld ble en mann i midten av 20-årene drept på Karmøy. En mann er siktet i saken.

Deler av det som skal være hendelsesforløpet ble filmet, og har blitt spredt i sosiale medier som Snapchat. Politiet har gått ut og oppfordret om å ikke spre videoen videre.

Sent søndag kveld publiserte iNyheter en sju sekunder lang video av deler av hendelsen. Forsvarer Sigurd Rønningen reagerte mandag på publiseringen.

– Jeg synes det er helt feil å publisere noe sånt, både av hensyn til offeret i saken, og av hensyn til min klient, sa han til Medier24.

Lurås sa at han har forståelse for forsvarerens uttalelser, men at de har andre hensyn å ta, som de også har begrunnet i artikkelen.

– Vi ventet lenge med å publisere for å gi politiet tid til å gjøre bruk av det i etterforskningen. Med bakgrunn i at den allerede var mye spredt og omtalt, og sett i lys av voldsutviklingen i Norge og økt antall drap, så mener vi det har offentlighetens interesse å sette fokus på det, sa han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS