Lørdag kveld ble en mann i midten av 20-årene drept på Karmøy. En mann er siktet i saken.
Deler av det som skal være hendelsesforløpet ble filmet, og har blitt spredt i sosiale medier som Snapchat. Politiet har gått ut og oppfordret om å ikke spre videoen videre.
Sent søndag kveld publiserte iNyheter en sju sekunder lang video av deler av hendelsen. Forsvarer Sigurd Rønningen reagerer på publiseringen.
– Jeg synes det er helt feil å publisere noe sånt, både av hensyn til offeret i saken, og av hensyn til min klient, sier han til Medier24.
Han kan ikke utelukke at de følger opp publiseringen, men det har ikke vært fokus nå.
Han har selv ikke sett videoen.
– Riksmediene har ikke publisert ennå, Har du noe å si til dem?
Vær Varsom-plakaten 4.6 og 4.7
4.6. Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.
4.7. Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.
– Jeg regner med at de ikke kommer til å publisere den, og at de har litt bedre vurderingsevne enn det mediet som publiserte, sier han.
Rønningen opplyser at hans klient fortsatt ikke har avgitt forklaring og ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet.
iNyheter-redaktøren: – Har andre hensyn å ta
Ansvarlig redaktør Helge Lurås sier han har forståelse for forsvarerens uttalelser, men at de har andre hensyn å ta, som de også har begrunnet i artikkelen.
– Vi ventet lenge med å publisere for å gi politiet tid til å gjøre bruk av det i etterforskningen. Med bakgrunn i at den allerede var mye spredt og omtalt, og sett i lys av voldsutviklingen i Norge og økt antall drap, så mener vi det har offentlighetens interesse å sette fokus på det, sier han.
iNyheter publiserte videoen ca. et døgn etter hendelsen.
– Vi vurderte det som lang nok tid. Den antatte gjerningsmannen er pågrepet og offeret er død. Vi mente det var tilstrekkelig tid, uttaler han.
Dette skriver iNyheter i saken:
iNyheter har vurdert saken. Vi mener nok tid har gått for politiet til å gjennomgå videoen og sikre spor. Verken fornærmed eller gjerningsmann kan identifiseres på videoen.
Vi mener den har nyhetsverdi og offentlig interesse og velger derfor å publisere den.
På spørsmål om hvordan de vurderte publiseringen opp mot Vær varsom-plakaten mener han at det ikke er mulig å identifisere de som er på videoen.
– Hva med offeret og pårørende?
– Det de pårørende er utsatt for overgår langt den ekstra belastningen. Jeg kan ikke se at det er en ekstra belastning at en video kommer ut, og videoen var allerede vidt spredt på sosiale medier på forhånd.
– Vil det ikke være en ekstra belastning?
– Jeg kan ikke se at det er vesentlig ekstra belastning som oppveier offentlighetens informasjonsbehov.
Ikke vært i kontakt
Politiet har gått ut med oppfordring om å ikke dele videoen videre. Lurås sier de har vurdert publiseringen opp mot oppfordringen.
De har ikke vært i kontakt med resten av partene for å få deres innspill til vurdering.
– Vi har ikke gjort det. Vi vet godt hva forsvareren ville sagt, og det var klart hva politiets syn var, sier Lurås.
– Hva med de pårørende?
– Det vet vi ikke. Vi kjenner ikke de pårørendes identitet.
– Hvordan vurderer dere det?
– Vi har ikke identifisert verken offeret eller gjerningsmannen, sier han og fortsetter:
– Belastningen de har er allerede påført ved selve handlingen. Her er det snakk om noen som har mistet en person, og noen som er pårørende til noen som har utført en handling. Det er den hovedbelastningen de står i.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no