Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK under onsdagens møte i PFU.

NRK felt i PFU: – Slurvete håndtert

Fire gikk for brudd, tre gikk for ikke brudd. NRK felt med én dissens.

Publisert Sist oppdatert

NRK har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten.

Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg onsdag.

Sekretariatets innstilling gikk inn for å ikke felle NRK, men heller understreke i konklusjonen at allmennkringkasteren burde tatt mer forbehold.

Under diskusjonen i utvalget endte PFU likevel med fellelse for NRK, men med én dissens.

Reagerer på omtale

NRK skrev om en sokneprest skal ha bedt biskopen i Møre «om økonomisk fallskjerm» for å slutte.

Soknepresten opplevde NRKs omtale krenkende, og mente det handlet om en personalsak som ikke hadde noe i offentligheten å gjøre.

Han reagerte også på betegnelsen «fallskjerm», og på å bli omtalt som «kvinneprestmotstandar», og anførte at NRK feilaktig fremstilte det som at han bevisst hadde søkt seg til en menighet med flere kvinnelige prester.

NRK mente saken hadde offentlig interesse, og avviste at det omhandlet private forhold. Brevet var ikke unntatt offentlighet, og det kom frem at det inngikk i en lengre korrespondanse, anførte NRK.

Allmennkringkasteren forsto først ved mottak av PFU-klagen at det var feil at klager hadde søkt seg til et sted med kvinnelige prester. Feilen ble rettet straks NRK ble klar over den, skriver de i sitt tilsvar.

Gunnar Kagge tok dissens under onsdagens møte Pressens Faglige Utvalg.

– Slurvete håndtert

Sekretariatets innstilling gikk for ikke brudd for NRK. Men under diskusjonen i utvalget landet PFU på brudd.

– Skjønner godt at han ikke vil lese om dette i avisen. Ingen som vil lese om personalsaker om seg selv i avisen. Det er ikke vanskelig å anerkjenne det. Men NRK har sin fulle rett til å omtale dette, sier PFU-medlem Ingrid Rosendorf Joys.

Likvel ender Joys med å gå for brudd for NRK. Det samme gjør PFU-kollegaene Nina Hærnes, Eivind Ljøstad og PFU-leder Anne Weider Aasen.

PFU-medlemmene Gunnar Kagge, Jonas Stein og Nina Fjeldheim gikk for ikke brudd, og førstnevnte tok dissens på konklusjonen.

– Alle som er utsatt for kritikk må forstå at det er en fordel å svare på dem, også for å oppklare misforståelser. Det er ikke bare medietrente som bør svare på spørsmål for å oppklare misforståelser, sier Kagge.

Weider Aasen påpeker at NRK fikk vite om feilen på et tidligere tidspunkt enn i PFU-klagen.

– Det er slurvete håndtert. Selv om klager mener det ikke har offentlig interesse, så mener vi at den har det. Men det er et presisjonsnivå som ikke er det beste i denne saken, sier Weider Aasen.

Powered by Labrador CMS