SVEIN BRURÅS, professor ved Høgskulen i Volda.

Svein Brurås mener det er helt riktig av mediene å publisere sterke bilder fra Butsja

Flere norske medier har publisert sterke bilder av lik fra Butsja i Ukraina. Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, vil ikke ta stilling til om det er rett eller galt, men forstår at de publiserer bildene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag valgte flere norske aviser å publisere bilder av døde mennesker fra Butsja i Ukraina. Flere av likene er ikke dekket til.

Reidun Kjelling Nybø er generalsekretær i Redaktørforeningen. Hun sier hun forstår valget som de norske redaksjonene har tatt.

– Jeg har forståelse for at de vil vise fram det som skjer. Men jeg vil ikke ta stilling til om det er riktig eller galt. Det er opp til den enkelte redaktør, sier hun til Medier24.

I et intervju med CBS News anklaget Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Russland for å begå folkemord. Russland hevder at bildene er iscenesatt.

Redaktørene får støtte av professor

Professor i journalistikk ved Høyskolen i Volda, Svein Brurås, mener det er helt riktig av mediene å publisere disse bildene.

– I dag mener jeg det var helt riktig å vise de sterke bildene. Det må dokumenteres for offentligheten og få etterspill Det er en viktig del av historiefortellingen, sier Brurås til Medier24.

Selv om professoren mener det var en riktig avgjørelse, er han klar på at det er vanskelige vurderinger for mediene å gjøre.

– Det må finnes etiske grenser. Det handler om verdighet for de avdøde, hensyn til de pårørende og hvor tett de går på detaljer, sier Brurås og understreker at bildene mediene har publisert mandag ivaretar disse hensynene.

– Har ikke vært vanlig

– Dette er utrolig sterke bilder som går lenger enn det vi tidligere har sett når det gjelder rapportering fra Ukraina. Jeg kan ikke svare for mediene selv, men jeg vil tro at det handler om å vise grusomhetene som skjer der akkurat nå. Tradisjonelt har det ikke vært vanlig å vise døde mennesker så åpenlyst som dette, men jeg er sikker på at det skjer etter grundige publisistiske vurderinger, sier Nybø.

Hun mener det er viktig at leserne får et tydelig varsel i forkant når slike bilder legges ut.

– Som leser må du få et varsel, slik at du har mulighet til å skjerme deg. For meg ser det ut som at alle som har publisert bildene har greid å gjøre det.

Diskuterte nylig Utøya-bilderne

Under SKUP-konferansen i helgen ble nettopp denne typen bildebruk diskutert, da i lys av de upubliserte bildene fra Utøya 22. juli 2011.

– Hva er forskjellen på å publisere disse bildene og bildene fra Utøya?

– Man skal gjøre en vurdering om man vil vise grusomhetene som foregår i Ukraina på denne måten. Med den digitale rekkevidden som mediene har er det ikke sånn at vi bare kan tenke at dette er langt unna og at ingen som ser det vil kjenne igjen noen, og det er viktig å være klar over. Dette regner jeg også med at de har vurdert.

Vil du skal ta kontakt om du reagerer

Samtidig håper generalsekretæren at redaktørene er åpne for spørsmål om sterke bilder fra leserne sine.

– Jeg tror ikke noen er uberørt av å se så sterke bilder, og folk vil reagere ulikt. Også oppfordrer jeg til å ta kontakt med redaksjonene dersom noen har synspunkter på dette. Det er positivt hvis redaktører selv deltar i debatt rundt valgene som er gjort, sier Kjelling Nybø.

Powered by Labrador CMS