Noman Mubashir.
NRK-journalist Noman Mubashir dykker ned i hat i en ny tv-serie.

Noman Mubashir dykker ned i hat i ny serie: – Noen ganger føler man at man ikke passer inn noe sted

Noman Mubashir legger journalistrollen til side når han skal se på hat i det norske samfunnet .

Publisert Sist oppdatert

På senhøsten i år er det premiere en ny dokumentarserie om hat i samfunnet. I  den personlige dokumentaren utforsker NRK-journalist Noman Mubashir hat i Norge i 2023.

Mubashir sier til Medier24 at det har vært utfordrende og ubehagelig å gå ut av journalistrollen og bli mer personlig. 

– Men det er også givende og fint. Jeg har alltid jobbet for å få andre til å åpne seg og være personlige. At de skal by på sin menneskelige bagasje, sier Mubashir.

– Graver i hatet

Med utgangspunkt i sin egen historie som trippel minoritet; Norsk-pakistaner, homofil og muslim, skal ha se nærmere på hvordan ulike minoriteter får hets og hat.

– Her går jeg ut og graver i hatet vi har i samfunnet og ser på hvorfor noen mennesker hater. Og ikke minst hvordan det føles å bli hatet, sier Mubashir og legger til:

– Noen ganger føler man at man ikke passer inn noe sted. Folk med min bakgrunn kan føle at de blir sett ned på fordi de er homofile, samtidig som de kanskje ikke blir akseptert inn i andre miljøer fordi man er mørkhudet.

Noman Mubashir og Hani Hussein på scenen.
Noman Mubashir og Hani Hussein presenterte høstens NRK-programmer under høstlanseringen på Vika Kino.

I serien møter Mubashir mennesker som har opplevd hat og hets.

– Og så prøver jeg å belyse hvordan man skal passe inn i et samfunn hvor man tilhører ulike minoriteter, og at det kan gå bra.

Han legger til at målet er å skape håp:

– Jeg vil at vi skal se på hvordan vi kan hate mindre.

Vil skape debatt

– Er du forberedt på å få mer hat når du blottlegger deg i en slik setting?

– Det er vanskelig å si hvilke reaksjoner som kommer. Mest av alt håper jeg det skaper debatt, og at vi innser hvordan vi snakker til hverandre. Spesielt på nettet er vi veldig stygge med hverandre, sier han og legger til:

– Og så er det en grense, hva er kritikk og hva er hat? For mange er mener de er kritiske til blant annet homofili, Pride og muslimer. Men hvem bestemmer hva som er kritikk og hva som er hat?

Både i fjor og i år har det vært spørsmål rundt om journalister kan delta i Pride-arrangementer, og i hvilken grad. Mubashir håper at det skal være lov å gå i Pride-tog, også for journalister.

– Noen mener at Pride er en politisk ideologi, og som journalister skal vi ikke blande oss inn i politikk. Men jeg tenker at hvis vi feirer kjærligheten, må det være lov, sier han og legger til:

– Så får de andre klage og syte. Vi har ikke råd til å ikke være med på Pride. Vi trenger å vise støtte, til de som er redde, som ikke tør å gå, som er i skapet, og som er traumatisert etter terrorangrepet i fjor. Vi må gå for alle de.

Rettelse: I den opprinnelige saken sto det at tittelen på programmet er «Hvorfor hater du meg?», da det ble oppgitt på høstlanseringen. NRK opplyser i ettertid at det kun er en arbeidstittel, og at endelig tittel på programmet ikke er bestemt. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS