Fungerende nyhetssjef i Nettavisen, Siv Elisabeth Bjerke og assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.

Reaksjoner på at Nettavisen og Amedia-avisene vinklet på selvmord: – Jeg ville advart mot dette

Assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, ville selv advart mot vinklingen hvis hun hadde blitt spurt før publisering. – Nybø bommer litt her, kontrer fungerende nyhetssjef i Nettavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag publiserte Nettavisen og flere Amedia-aviser en sak med tittelen «– Jeg kan ikke engang få ta livet mitt. Er det noen som i det hele tatt forstår hvor jævlig vondt jeg har det?».

Saken handler om om ung kvinne som har vært utsatt for omsorgssvikt hele livet.

Den har de siste dagene ligget på fronten til flere Amedia-aviser, og avbilder hovedpersonen med smokk i munnen. Men ved første øyekast kan det se ut som et lite barn, men kvinnen er 29 år gammel.

Saken har blitt hyllet av flere i Nettavisens eget kommentarfelt på Facebook. Men andre har også reagert på vinklingen.

– Ville advart

Medier24 har tatt kontakt med assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.

Hun har flere ganger løftet opp debatten rundt medieomtale av selvmord.

Nybø understreker at hun ikke kjenner bakgrunnen for denne saken, og har ikke vært i kontakt med Nettavisen.

Likevel er hun klar på at saker med mennesker i en sårbar situasjon må behandles varsomt.

– Dersom jeg hadde blitt forespurt om vinkling og bilde- og detaljbruk før publisering, så ville jeg advart mot dette og stilt en rekke kontrollspørsmål til redaksjonen, skriver Nybø til Medier24.

Hun viser til NRs veileder for omtale av selvmord og påpeker at redaktører og journalister bør være svært bevisst på detaljbruken i slike saker.

– Personlig mener jeg at slike saker er så sterke i seg selv at vi ikke trenger hele skalaen av adjektiver som ofte tas i bruk i den fortellende journalistikken. Saker som dette blir både bedre og sterkere uten for mange detaljer, skriver Nybø og legger til:

– Så er det jo også viktig å være bevisst hva man skal publisere når man omtaler sårbare personer, men jeg registrerer jo også at Nettavisen har jobbet grundig og lenge med saken.

– Nybø bommer

Fungerende nyhetssjef i Nettavisen, Siv Elisabeth Bjerke, forteller at de ble kontaktet av frilansjournalist Hanne-Karine Sperre om saken.

Sperre hadde jobbet med saken i over et halvt år, og har vært i tett kontakt med hele apparatet rundt den omtalte kvinnen.

Bjerke forteller at kvinnen og advokaten har lest gjennom hver eneste setning i saken, inkludert tittel og ingress. Kvinnen ønsker selv sterkt at historien skulle komme ut, ifølge Bjerke.

Bjerke er ikke enig med Nybøs innvending på vinklingen av saken, og er klar på at tittelen er for å vise en fortvilet situasjon.

– Vi synes Nybø bommer litt her. For dette er ikke en sak om selvmord. Når kvinnen sier at hun ikke engang kan ta livet sitt, så handler det om hvor fortvilte denne situasjonen er for henne, hvor hun føler hun ikke får noe hjelp. Ja, tittelen handler om selvmord, med det er for å vise situasjonen, sier Bjerke til Medier24.

– Vi må tørre å ta de samtalene

Bjerke sier hun forventet at det kunne komme innvendinger, men understreker at Nettavisen har tatt grundige etiske vurderinger hele veien.

Hun mener Nettavisen er godt innenfor presseetisk.

– Vi har ikke gått i detaljer rundt selvmordsforsøkene. Men en viss beskrivelse av situasjonen er viktig for å forstå hennes hverdag. Jeg skjønner at det er vanskelig å snakke om selvmord, men det blir stadig mer åpenhet rundt dette, sier Bjerke og fortsetter:

– Det er ikke mange år siden vi ikke kunne skrive om selvmord. Men det er vanskelig å snakke om det hvis man ikke har en forståelse for hvordan det oppleves for dem som er i de situasjonene. Vi må tørre å ta de samtalene.

Nettavisen har fått mange tilbakemeldinger på saken, og ifølge Bjerke er alle utelukkende positive.

– Hvorfor valgte dere de to bildene på fronten?

– Det er for å vise tragedien. Alle skjønner at det ikke er vanlig å sitte med smokk i munnen når man er 29 år. Det viser at på enkelte områder så er hun fortsatt et barn, selv om hun er voksen, svarer Bjerke og fortsetter:

– Selvfølgelig er det et iøynefallende bilde hvor folk stopper opp. Vi synes det var viktig at flest mulig fikk med seg denne saken fordi den er så sterk og viktig. Vi er heller ikke ferdig, og kommer til å følge opp denne saken.

Trenger du hjelp?

Det finnes en rekke instanser som kan hjelpe om du eller noen du kjenner vurderer å ta sitt eget liv eller skade seg selv på noen måte.

For eksempel kan disse instansene kontaktes:

  • Ved akutt fare: Ring 113
  • Kors på halsen (Røde Kors): 800 33 221
  • Mental helse: 116 123

Her finner du mer informasjon.

Powered by Labrador CMS