Denne uken offentliggjorde Norsk Redaktørforening (NR) den foreløpige handlingsplanen for de neste to årene.
Handlingsplanen ble utformet av NR-styret på et strategimøte i fjor høst. Den lister opp fire mål som styret ønsker at NR skal jobbe mot de neste årene.
- Les om alle målene nederst i saken!
Ett av dem er å forebygge krenkelseskultur.
«NR skal bidra til at flere ulike syn kommer til orde i mediene, bevare et bredt rom for ytringer - og forebygge krenkelseskultur», står det i pressemeldingen.
Assisterende generalsekretær i NR, Reidun K. Nybø, er klar på det er viktig at man forebygger en krenkelsekultur i samfunnet.
– Det er mange som gir samfunnsdebatten et ufortjent dårlig rykte. En av NRs overordnede oppgaver er å sikre ytringsfrihet for alle. De redaktørstyrte mediene har et særlig ansvar for å legge til rette for at flest mulige stemmer skal komme til orde. Det går også fram av Vær Varsom-plakaten, sier Nybø til M24.
– Krenkelses-fella
Nybø understreker at man selvfølgelig skal lytte til grupper som er særlig utsatt for hets i samfunnsdebatten.
– Det finnes mennesker som er langt mer utsatt for hatefulle ytringer hvis de ytrer seg i samfunnsdebatten, enn de fleste av oss. Når vi kjemper for en bredest mulig ytringsfrihet, er det i dyp respekt for dem som opplever dette, påpeker Nybø og fortsetter:
– Generelt ser vi en klar tendens til at svært mange havner i det jeg vil kalle krenkelses-fella. Mange setter likhetstegn mellom sårende ytringer, og lovstridige hatefulle ytringer og vil møte krenkelser med sensur i stedet for motargumenter.
Nybø mener at man særlig må styrke motstandskraften hos de unge og lære dem verdien av saklig uenighet.
Hun er klar på at det ikke er farlig å bli motsagt av noen som er uenig med deg, og peker på at det er uenighet som drar debatten fremover.
– Det er det som er bra for et opplyst demokrati, hvor vi har meninger som brytes mot hverandre. Krenkelser bør primært møtes med ytringer. Istedenfor å la oss krenke, bør vi ta til motmæle og i tillegg støtte de som er særlig utsatt for kritiske ytringer.
– Hvordan vil dere bekjempe krenkelseskultur?
– Det er en krevende oppgave. For NR er det viktig at redaktørene er bevisste på det ansvaret vi har for å kjempe for ytrings- og informasjonsfrihet og for å legge til rette for en bredest mulig debatt. I forslaget til handlingsplan finnes noen tiltak, og nå som planen er på høring, er vi selvsagt åpne for innspill, svarer Nybø.
Blant tiltakene som er fremmet er det «lynkurs i minnelig ordning og den vanskelige øvelsen å innrømme feil» - samt «bevisstgjøring rundt ansvaret for å forsvare ytringsfriheten og redaktørstyrte mediers ansvar for en bredest mulig debatt».
Slagside
Utgangspunktet for at NR nå skal forebygge krenkelseskultur, var flere spørsmål som ble stilt i en undersøkelse til NR-medlemmene i september i fjor.
Ett av dem var: «Hva er de største utfordringene du møter i redaktørjobben?»
Fellesnevneren for mange av svarene var at polarisering og krenkelse hemmer debatten.
«At debattklimaet er polarisert. Det jaktes mer og mer på å ta oss på bittesmå detaljer for å slå fast at vi har slagside», var ett av svarene fra redaktørene.
Nybø er klar på at én av løsningene er å slippe til flere stemmer i debatten, for ha en størst mulig bredde av meninger. Det faller inn under mangfoldsprosjektet som NR har satt i gang i samarbeid med Norsk Journalistlag.
– Det handler blant annet om å bevisstgjøre redaksjonene på kildebredde, vinkling og ståsted og å diskutere blant annet behovet for flerkulturell kompetanse. Vi mener at det er noen kilder som ikke kommer i like stor grad til ordet i samfunnsdebatten som andre.
Forslagene er nå sendt ut på høring med frist 19. mars. De skal behandles på landsmøtet 3. mai av NRs medlemmer.