Innsatsledere i politiet i Bodø, Thorben Westgård (t.v) og Kristian Vikran Karlsen avbildet da de snakket med pressen utenfor Trones Skole i Beiarn forrige helg.

Politiet svarer på bilde-kritikken. Sier det er amerikanerne som nå bestemmer pressens tilgang

– Det ligger i sakens natur at norsk politi ikke på egen hånd kan beslutte frigivelse av ytterligere bilder, svarer politiet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag friga Nordland politidistrikt ett bilde fra ulykkestedet hvor det amerikanske militærflyet styrtet forrige fredag, og fire amerikanske soldater omkom.

I forkant hadde flere medier vært kritisk til at de ikke hadde fått tilgang til verken bilder eller åstedet direkte for å ta egne bilder.

Avisa Nordland-redaktør Jan-Eirik Hanssen omtalte det som «oppsiktsvekkende og forkastelig». Norsk Redaktørforenings Reidun Kjelling Nybø mente det var «dypt beklagelig».

Nordland politidistrikt har ikke svart på Medier24s henvendelser de siste par dagene. Men i en e-post torsdag kveld svarte politiet på kritikken.

Politiet understreker at det er de selv som har tatt avgjørelsen om å ikke frigi bilder før torsdag.

– Begrunnelsen for denne avgjørelsen var hensynet til at det amerikanske forsvaret ikke ønsket bildene frigitt. Norsk politi måtte foreta en interesseavveining mellom medias behov for bildedokumentasjon på den ene siden og amerikanske myndigheters klare standpunkt om at de ikke ønsket publisering av bilder fra ulykkesstedet, skriver seksjonsleder i Salten, Bjarte Walla til Medier24.

Dette er SOFA-avtalen:

NATOs SOFA-avtale er et sett med forpliktelser som NATO-landene har inngått om status for deres styrker.

Avtalen trådte i kraft i januar 1996, og også Norge har forpliktet seg til å følge denne avtalen.

Ifølge Natos egne nettsider, består avtalen av totalt 20 artikler

Amerikanerne overtar ansvaret for bildene

Walla viser til NATO SOFA-avtalen der amerikanske myndigheter overtar hovedansvaret for etterforskingen av flyulykken, formelt kalt primærjurisdiksjon.

Han påpeker at spørsmålet om frigivelse av bilder ikke er regulert i denne avtalen.

Seksjonslederen ber om forståelse for at det var en vanskelig vurdering.

– I valget mellom de to alternativene fant vi at amerikanske myndigheters vektlegging av hensynet til etterforskingen og de pårørende måtte veie tyngst, og det var ikke enkelt for oss å lande på denne beslutningen, skriver Walla og fortsetter:

– For norsk politi ble det da ytterligere vanskelig å fatte en beslutning i strid med det amerikanske forsvarets ønsker. Da vi ble kjent med at dette ble oppfattet som begrensning av pressefriheten i Norge valgte vi i dag å likevel frigi et bilde fra havaristedet.

– Vil det bli gitt ut flere bilder?

– Vi har god dialog med Forsvaret og det amerikanske forsvaret om dette, men nå som amerikanske myndigheter har overtatt hovedansvaret for etterforskingen vil det være dem som må svare for eventuell frigivelse av ytterligere bilder, svarer Walla.

– Vil samarbeide

– Hvem har autoritet til å avgjøre om flere bilder blir frigitt, dere eller amerikanske myndigheter?

– Så lenge hovedansvaret for etterforskningen nå ligger hos amerikanske myndigheter vil det være dem. Norsk politi vil samarbeide med amerikanske myndigheter, men det ligger i sakens natur at norsk politi ikke på egen hånd kan beslutte frigivelse av ytterligere bilder.

– Hva var begrunnelsen for å holde bildet dere nå har publisert, unna offentligheten?

– Begrunnelsen for å ikke frigi bildet var amerikanske myndigheters klare standpunkt om at de ikke ønsket publisering av bilder fra ulykkesstedet av hensyn til etterforskingen og de pårørende, svarer Walla.

– Det var også et moment i vurderingen at det var klart at amerikanske myndigheter ville overta hovedansvaret for etterforskingen noe som gjorde det enda vanskeligere å fatte en beslutning i strid med det amerikanske forsvarets ønsker, legger han til.

Powered by Labrador CMS