Ansvarlig redaktør og daglig leder Pål Enghaug i Moss Avis.
Pål Andreassen / Moss Avis
Moss Avis gikk fri i lukket PFU-sak
Avisen var klaget inn for sak om fosterbarn.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Moss Avis har ikke brutt god presseskikk. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Moss Avis publiserte en reportasje om stor etterspørsel etter ved i mossedistriktet. I reportasjen var vedbonden avbildet sammen med sin fosterdatter.
Klager er barnets biologiske mor, som mener publiseringen er i strid med Vær Varsom-plakatens (VVP) 4.8, om omtale av barn.
Klager er redd det kan medføre negative konsekvenser for datteren at hun ble eksponert som fosterdatter, siden klager mener det er mye mobbing på skolene.
Moss Avis mener fosterfaren, som barnets foresatte, hadde lovfestet rett til å samtykke til fotograferingen. Avisen opplyser i sitt tilsvar at det etter en grundig vurdering ble avtalt at barnet i bildeteksten skulle omtales som fosterdatter og med fornavn.
Redaksjonen påpeker at det dreier seg om en positiv og konfliktfri reportasje, og uten belastende forhold som tilsa at barnets identitet ikke skulle røpes, jf. VVP 4.8.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) skriver i sin uttalelse at de minner om at Vær Varsom-plakatens 4.8 pålegger mediene å gjøre en selvstendig vurdering av hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.
«Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Utvalget har forståelse for at barnets biologiske mor ønsket å bli kontaktet før publisering, men kan ikke se at redaksjonen var presseetisk forpliktet til det i dette tilfellet. »
Utvalget mener at det ikke er presseetisk krenkende i seg selv å bli omtalt som fosterbarn. Det avgjørende er i hvilken sammenheng det skjer.
«I dette tilfellet dreier det seg om et nøytralt bilde av fosterdatter og fosterfar. Reportasjen handlet ikke om barnet og bildet inngikk i en større reportasje som ikke omhandlet noe kontroversielt.»