Mandag kveld samles landets politiske journalister igjen på Stortinget for å rapportere om resultatet i årets stortingsvalg. Dette bildet er fra 2018.

Journalistene er klare for valgnatt på Stortinget. Slik påvirkes de av koronareglene

– Ting ser bedre ut enn fryktet, sier lederen av Stortingets presselosje.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag kveld når valgdekningen sitt klimaks for landets politiske journalister, når resultatene av årets stortingsvalg blir klart.

NRK-journalist og leder av Stortingets presselosje, Mats Rønning, tror ikke smittevernreglene som koronapandemien har ført med seg, vil være til hinder for pressen når resultatet skal rapporteres om.

– Mitt inntrykk så langt, er at ting ser bedre ut enn fryktet. Vi har fått føringer om at vi maksimalt kan være 200 journalister i Stortingets vandrehall på valgnatten, sier Rønning til Medier24.

Og fortsetter:

Det mener jeg er innenfor det som trengs for å levere en god dekning derfra.

Alt ved journalistenes arbeidsforhold er imidlertid ikke slik de har vært ved tidligere stortingsvalg, forteller NRK-journalisten.

– Vi får ikke følge politikerne inn dørene på Løvebakken, men det er lagt opp til at de skal stoppe på veien inn og gi kommentarer til pressen. Så vil andre journalister møte dem innenfor dørene.

Håper på fleksibilitet fra politikerne

Rønning mener Stortingets løsning for valgnatten, i praksis gjør at alle medier som vil, kan være til stede når politikerne samler seg i Stortingets vandrehall etter at de første resultatene er lagt frem.

– Jeg mener det. Jeg tror ikke vi noen gang har vært flere enn 200 journalister i vandrehallen etter et valg. Med det antallet, vil det være mulig å få til at alle medier som vil kan få komme, sier han.

Likevel tar han noen forbehold, ettersom det fortsatt gjenstår å se hvordan arbeidsforholdene for pressen blir i praksis.

– Spørsmålet er om avstandsbegrensningene blir et ekstra problem. Vi må fremdeles holde én meters avstand, og arbeidsforholdene kan bli dårligere enn de fremstår på papiret.

– Vi må forutsette at partiene på Stortinget vil være såpass fleksible at de sørger for at alle mediene får anledning til å stille politikerne spørsmål.

– Vi er skikkelig lei

Rønning tror smittevernreglene kan bli mer utfordrende for mediehusene som har mindre redaksjoner.

– Andre redaksjoner har færre journalister til rådighet enn NRK, hvor jeg jobber. Det kan være de ser annerledes på saken enn meg, sier presselosjens leder, før han deler ut ros til Stortinget:

– Jeg berømmer Stortinget for dialogen og fleksibiliteten de har vist i forkant av valgnatten, sier han.

Hvordan har det vært å dekke det som skjer på Stortinget og i Regjeringen, det siste året?

– Det har vært krevende, selv om alle har forståelse for at situasjonen er som den er. Vi har funnet gode og praktiske samarbeidsformer, men vi er jo skikkelig lei, sier Rønning.

Og legger til:

– Det er mulig å stille spørsmål ved om andre saker hadde kommet opp i valgkampen om vi hadde hatt bedre tilgang til politikerne.

Powered by Labrador CMS