– Man må ta inn som journalist at det er belastende å over lang tid bli utsatt for kritikk, sier Märtha Louise til intervjuer Hanne Skartveit.
Debatten går om Märtha Louise skal få beholde prinsesse-tittelen. Allerede har hun skrevet under på å ikke bruke den i kommersiell sammenheng.

Tidligere TV 2-kommentator kritiserer den nye og kanalen for «prinsesse»-ordbruk

Kan pressen kalle Märtha Louise for prinsesse? Nei, sier TV 2s gamle kongehus-kommentator. Ja, sier den nye.

Publisert

I en kommentar i Aftenposten, mener Trond Norén Isaksen at det er på tide å stryke prinsessetittelen til Märtha Louise.

Norén Isaksen er historiker og forfatter av flere bøker om monarkiet. Han var mellom 2019 og 2022 kommentator om kongehuset for TV 2, men de fornyet ikke avtalen etter det han kalte en uenighet.

Hos TV 2 har den nye kongehuseksperten, Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, skrevet at Märtha Louises sammenheng til kongehuset kommer til å bli skrevet om, uansett om hun har en formell tittel. 

«Prinsessen er en gave til tabloidavisene, med tittel eller ei.», skriver han.

Mener det er et journalistisk knefall

Schulsrud-Hansen skriver også: «Kongen har sagt at prinsessen forblir prinsesse i egenskap av å være hans datter. Det må vi respektere»

Det siste får Norén Isaksen til å reagere. I en egen kommentar går han ut mot tidligere arbeidsgiver og Schulsrud-Hansen og kaller det et «journalistisk knefall som bør få både TV 2-ledelsen og enhver som bryr seg om medienes selvstendighet til å steile».

«Et mediehus som legger seg på Schulsrud-Hansens linje om at man pent må akseptere de beslutningene som er tatt, lider journalistisk havari.»

Schulsrud-Hansen har igjen svart i en kommentar:

«Kritisk debatt om kongehuset er en del av virkeligheten og en nødvendighet for monarkiets overlevelse. Å respektere kongens beslutning og tolkning av §34 innebærer verken servilitet eller journalistisk knefall.»

Fornøyde med kommentatoren

TV 2 er forelagt kritikken fra Norén Isaksen, samt spurt hva de mener om å kalle Märtha Louise prinsesse eller ikke. Karianne Solbrække sier:

– I TV 2 ønsker vi forskjellige meninger velkommen. Slik skal og må det være i et velfungerende demokrati. Kongehuset er ingen eksakt vitenskap. Vår kongehusekspert Ole-Jørgen Schulerud-Hansen representerer sitt syn, basert på analyser og faglige vurderinger, slik andre kommentatorer hos oss også gjør det på andre fagfelt. 

– TV 2 har ingen lederspalte og dermed ingen prinsipiell holdning til disse spørsmålene. Vi driver journalistikk, informerer og formidler synspunkter – slik at folk kan danne seg egne meninger. Vi er for øvrig svært fornøyd med jobben Schulerud-Hansen gjør som ekspert for TV 2.

For ordens skyld: Journalist Kristine Sterud jobbet i TV mellom 2018 og 2021, og booket ved flere anledninger daværende kongehuskommentator Norén Isaksen inn til TV 2s sendinger.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS