Fredag ble det kjent at journalistene Maria Ressa og Dmitri Muratov får Nobels fredspris.
Begge redaktørene blir hyllet for sin opposisjonelle og kritiske journalistikk mot autoritære regimer i hjemlandet.
Ressa er redaktør i nettavisen Rappler som hun selv etablerte i 2012 sammen med andre journalister.
Sportsredaktør i NTB, Ole Kristian Bjellaanes er leder i den norske komiteen av International Press Institute (IPI).
Han sitter i styret sammen med Maria Ressa i IPI og har nylig snakket med henne under et digitalt styremøte.
– Hun er kanskje det mest uredde menneske jeg har møtt. Hun utstråler et pågangsmot og vilje for å kjempe for drive det yrket vi driver uavhengig basis, sier Bjellaanes til Medier24.
– Meget erfaren journalist
Han beskriver situasjonen hennes i hjemlandet som veldig dramatisk.
– Ressa har vært under trusler, angrep og sanksjoner fra myndighetene og direkte fra presidenten i fem år. Hun har fortsatt prosesser som henger over henne. Det har konsekvenser for hennes liv.
Bjellaanes mener prisen er en oppmuntring for andre journalister som operer i andre land som har lav grad av pressefrihet.
– Ressa er en verdig representant for alle de som står opp for pressefriheten og de som driver undersøkende journalistikk. Hun står opp for selve prinsippet om pressefrihet.
– Hvordan vil beskrive henne som journalist?
– Hun har noen de mest intense øynene jeg har sett. Ressa er en meget erfaren journalist som har jobbet for store internasjonale organisasjoner og vært byråsjef for CNN på Filippinene. Alt det vi som journalister ønsker vi har, har hun i seg. Ressa har pågangsmot, er uredd, og stiller de ubehagelige spørsmålene på et helt nytt nivå.
– Det er ikke så mange jeg beundrer i verden, men hun er en av dem, legger han til.
– Hvordan tror du prisen vil påvirke situasjonen for Ressa i hjemlandet?
– Hun fortalte for tre uker siden at noen av sakene hun har hengende over seg er droppet. Kanskje det er et tegn til lysning, men jeg kjenner ikke til dette så godt. Håpet og motivasjonen for komiteen er at prisen skal ha en påvirkningskraft. Vi kan håpe det skjer i dette tilfelle, og jeg er en forsiktig optimist, svarer Bjellaanes.
– Milde vesen
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, har hørt Ressa fortelle om sin situasjon flere ganger de siste årene.
Han synes prisen er veldig fortjent, og beskriver en svært vanskelig situasjon for henne.
– Ressa og staben hennes leverer under krevende forhold med mye press. De velger likevel å holde på videre, også til tross for at presidenten sier at han kan få til å drepe henne under intervju, sier Jensen.
– Med sitt milde vesen, har hun klart å stå imot det som er sterke krefter mange andre av oss ville gitt opp å kjempe mot, legger han til.
Jensen håper Ressa får komme til Norge i desember for å ta imot Nobels fredspris.
Også Bjellaanes håper at redaktøren i Rappler får komme seg ut av landet, men påpeker at det kan bli vanskelig for henne.
– Så vidt jeg forstår så får hun ikke lov å reise ut av landet, så det blir spennende å se om hun tør å motta prisen i desember.
– Risikosport
Sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, sier det var veldig sterkt å høre at Maria Ressa og Dimitrij Muratov vant årets Nobels fredspris.
– Jeg sitter i samme styre som Maria, og har møtt henne på video i flere sammenhenger. Det hun holder på med er risikosport. Og det at hun orker å stå i det, og at det belønnes med denne prisen, det er en beskyttelse for henne og andre journalister i landet. De er veldig utsatte, ikke bare fra myndighetene, men også støttespillerne, sier Eilertsen til Medier24.
Hun legger til at prisen ikke automatisk vil gjøre situasjonen bedre for andre journalister.
– Nå må vi i pressen bruke denne prisen og rette oppmerksomhet mot de som er uten pressefrihet, og snakke om det, ellers blusser det bare ut.