Disse mønstrer på Sommerskuta 2021. Fra venstre: Emil Gukild, Selma Ibrahim, Linda Eide, Ronald Pulk, Tamanna Agnihotri, Silje Nordnes, Adelina Ibishi, Tete Lidbom, Karen Marie Berg, Amir Horori, Mari Garås Monsson og Rune Nilson

I fjor fikk NRKs sommer­satsing kritikk for manglende mangfold. I år ble det tatt grep

– I fjor sa vi at vi kan bedre enn dette, og det hadde vi lyst til å vise i år, sier prosjektlederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I fjor sommer skapte NRKs sommersatsing Sommerbilen intern debatt hos statskanalen grunnet manglende mangfold.

Ingen av de tolv programlederne da hadde flerkulturell bakgrunn, og VG omtalte en «en intern diskusjon i NRK rundt mangelen på mangfold i programlederstaben».

Programsjef Kristin Ytre-Arne sa VG at hun forstod reaksjonene, og erkjente at de ikke hadde fått det til godt nok.

Årets satsing - kalt Sommerskuta - har imidlertid betydelig mer mangfold, med fem av tolv programledere med flerkulturell bakgrunn. Det er også en programleder med samisk bakgrunn, noe det ikke var fjor.

Prosjektleder Thomas Hellum forteller at de tok fjorårets tilbakemeldinger på alvor.

– Dette er noe vi har jobbet bevisst med. I fjor sa vi at vi kan bedre enn dette, og det hadde vi lyst til å vise i år, sier han til Medier24.

– Vi ville vise hva som bor i NRK, og jeg håper og tror folk vil glede seg over disse tolv fantastiske programlederne, legger Hellum til.

Må tåle lange direktesendinger

Han understreker likevel at flerkulturell bakgrunn ikke var det eneste de så etter i planleggingen.

– Det viktigste fortrinnet til alle disse tolv programlederne, er at de er fantastisk flotte og hyggelige mennesker. Det er også andre kriterier som er vel så viktige, sier Hellum.

Og lister opp:

– De må tåle å stå i en direktesending over flere timer, de må tåle endringer og håndtere å begynne på en sending uten å vite hvordan den slutter. Det

En annen fellesnevner for flere av programlederne om bord på Statsraad Lehmkuhl er at de er unge profiler. Flere er blant annet nåværende eller tidligere NRK P3-profiler.

Det er heller ikke tilfeldig, forteller Hellum.

– Det er en tanke bak det. Vi håper å nå ut til flere unge seerne. Dette er også i tråd med hvordan Statsraad Lehmkuhl drives på, ved at de henviser seg til unge folk for å lære dem å bli glad i sjøen og seiling, sier han.

– Men du trenger selvsagt ikke å være ung for å appellere ungt, legger Hellum til med et smil.

– Litt mindre forutsigbare

Han forteller at hele gjengen var samlet i Bergen denne uken for det første møtet med skipet. Nå fortsetter planleggingen for det som også i år blir et sommerprogram preget av koronapandemien.

– Dette blir selvsagt annerledes enn våre tidligere båtreiser på sommeren. Det blir dessverre ingen sendinger fra kai med masse mennesker, sier Hellum.

– Men vi blir veldig glade hvis folk deltar og vinker fra båter på sjøen, og langs fjorder og nes. Vi blir likevel litt mindre forutsigbare enn tidligere grunnet vær og vind, sier han.

Sommerskuta vil gi 400 timer direktesendt TV, og reisen starter utenfor Nordkapp 6. juli og ender på Tromøya utenfor Arendal 15.august, opplyser NRK.

Skuta skal innom hele 29 norske havner, i tillegg til et stopp på den britiske øya Shetland.

Powered by Labrador CMS