Mona Solbakk, direktør i NRK Sápmi

Samiske språk risikerer å dø ut. Nå tar NRK grep

– Språkene er blant verdens mest utrydningstruede, og vi må ta ansvar for at de blir brukt, sier NRK Sápmi-direktør Mona Solbakk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK ønsker seg flere journalister med samisk kompetanse. Nå utvider de og forbedrer derfor sitt samiske talentprogram, og går fra fem til seks talenter.

Det skal også ansettes en egen prosjektleder som skal jobbe med å utvikle programmet, og NRK håper at den nye ordningen vil være i gang allerede i august i år.

NRK Sápmi-direktør Mona Solbakk tror det har stor betydning at den samiske befolkningen at NRK har samiske profiler.

– Det er kjempeviktig. For at NRK Sápmi og NRK skal være relevante for samiske unge og samer generelt, må vi speile deres virkelighet, og hvem de er, sier Solbakk til Medier24.

– Det er ennå håp

Det er anslått at så få som 1200 mennesker i verden snakker sør- og lulesamisk, og språket er derfor sterkt utrydningstruet.

For å rekruttere flere journalister med denne kompetansen, er fire av seks plasser satt av til kandidater som behersker disse.

– Har man ikke lule- og sørsamiske journalister er man ikke relevant for alle samer, sier Solbakk.

Og fortsetter:

– Derfor vil i vårt program prioritere disse, og gi dem lønn og lov til å utvikle seg sammen med de beste hodene i NRK.

Talentprogrammet har et budsjett på over to millioner kroner.

– Hvorfor er det verdt å bruke en sum av denne størrelsen på prosjektet, når så få snakker sør- og lulesamisk?

– Det er nettopp da vi må prioritere. Det er ennå håp. Språkene er blant verdens mest utrydningstruede, og vi må ta ansvar for at de blir brukt, svarer Solbakk.

Og legger til:

– Hvis språket ikke er synlig blir det i alle fall ikke brukt. Vi vil vise og oppmuntre unge til å se at det er muligheter her, og at det er verdt det å bruke språkene.

Planleggingen er i gang

Nøyaktig hvordan talentprogrammet kommer til å se ut i sin nye form, er ennå under arbeid.

Likevel vil de uansett bli gitt grunnopplæring i journalistikk, både i teori og praksis. De vil også lære om bruken av sosiale medier i jobbsammenheng.

Direktør Solbakk forteller også om hva slags opplæring årets samiske NRK-talenter går gjennom akkurat nå.

– Hittil har det vært slik at man som talent blir rekruttert inn til ett eller flere konsepter. Nå har vi to unge talenter inne, som jobber med et tilbud for gutter i tolvårsalderen.

– De er direkte involvert i programmet og er med på å utvikle det, sier Solbakk.

I tillegg deltar alle talentene i fellessamlinger, der de lærer av hverandre og har felles kurs- og kompetanseutvikling.

NRK jobber samtidig med å se på løsninger som gjør at talentene kan få opplæring i andre redaksjoner i NRK, også utenfor NRK Sápmi.

Slik vil man ikke måtte dra til Karasjok for å ta del i programmet.

Solbakk krysser fingrene for at man allerede i år får til en slik løsning.

– Vi håper at det skal være mulig å få dem inn i redaksjonene ganske raskt Jeg skal ikke forskuttere hvordan det blir, men læring gjennom det å være en del av redaksjoner i kortere og lengre tid, er veldig viktig.

Powered by Labrador CMS