Kronprins Haakon var full av lovord om den norske pressens innsats under koronapandemien i sin hilsen under andre dag av SKUP-konferansen.
Tronarvingen var krystallklar på hva han mener god journalistikk kan føre til.
– En uavhengig, kritisk og undersøkende presse er en av de viktigste byggesteinene i det frie, åpne og tillitsbaserte samfunnet vårt.
Kronprinsen la også til:
– Riktig informasjon til rett tid, formidlet på en grundig og sannferdig måte, styrker oss gjennom pandemi og kriser. I ytterste konsekvens bidrar det til å redde liv.
I sin hilsen til SKUP-konferansen, beskrev kronprins Haakon tiden under pandemien som «nesten uvirkelig», og pekte på at året er blitt preget av følelser.
– I et sammensurium av fakta, følelser og frykt, har redaktørstyrte medier gjort sitt ytterste for å vise vei, og å sortere for oss. Pekt på hva som er hva. For dette fortjener dere en stor takk, fra oss alle.
Skrøt av lokalmediene
Kronprinsen var også spesielt opptatt av å rose landets mange lokalmedier, som han mente hadde vært folks viktigste informasjonskilde på mindre steder.
– Da jeg møtte representanter fra både mediene og informasjonsarbeidere i Agder på sensommeren, fikk jeg innblikk i litt av kompleksiteten.
– På en side et tillits- og respektfullt samarbeid mellom ulike aktører i en fase med stort behov for informasjon, og på den andre siden, medienes ansvar for å skape nødvendig kritisk journalistikk.
Kronprinsen fortalte også at han hadde fått bekreftet lokalavisenes viktige rollle, da han besøkte rasområdet etter Gjerdrum-tragedien.
– Noen hadde blant annet på denne måten fått vite at huset deres lå innenfor området som måtte evakueres. Mange av dem jeg snakket med berømmet lokalmedienes sentrale rolle.
Han ga også uttrykk for at han hadde latt seg imponere av hvordan pressen har greid å fokusere på flere ting i spaltene, også under en pandemi.
– Når alles oppmerksomhet primært er rettet ett sted, kan mye viktig gå under radaren.
– Det har norsk presse bidratt til å unngå. Jeg er imponert over hvor mye dagsnyheter og gravejournalistikk som har blitt skapt ved den enkelte journalists kjøkkenbord, i joggebukse og finskjorte, uten at vi som lesere har opplevd noen nedsatt kvalitet.
– Skille fakta fra fake
Kronprinsen uttrykte også takknemlighet overfor hvordan pressen utfører sitt samfunnsoppdrag.
– Vi kan alle være takknemlige for å bo i et land med en presse som tar samfunnsoppdraget sitt på så stort alvor.
– Dere skaper veldig mye bra saker som både berører, begeistrer og opprører. Og som kan gjøre oss klokere, så vi kan skille fakta fra fake, sant fra usant.
Til slutt pekte kronprisen også på medienes rolle i å hjelpe folk til å skille mellom reelle og falske nyheter.
– Den dyptgående grundige journalistikken, hjelper oss til å erkjenne at det meste i verden ikke er svart-hvitt, men nyanserte gråtoner, som krever at vi må tenke selv og stille spørsmål.