Bård Tufte Johansen, programleder i NRKs satireprogram Nytt på nytt.

Nytt på nytt tok selvkritikk for få klager i Kringkastingsrådet - lover skarpere humor

– Vi mener krig ikke er for alvorlig til å spøke med, men at det er for alvorlig til ikke å spøke med, sier Nytt på Nytts prosjektleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag formiddag diskuterte Kringkastingsrådet 18 klager som var kommet inn om at NRKs Nytt på Nytt hadde harselert med krigen i Russland og Ukraina.

Prosjektleder for Nytt på Nytt, Kjetil Kooyman, forsvarte imidlertid programmets humor, og tok selvkritikk for at humoren ikke hadde skapt enda flere reaksjoner, og fått enda flere klager.

– Det er åpenbart altfor få. Vi lover å brette opp ermene, rette oss i ryggen og være enda skarpere og morsommere om krigen, sa Kooymann.

Og fortsatte.

– Det er ikke fordi vi ikke respekterer grensene for humor og satire, men fordi vi har respekt for grunnen til at vi lager Nytt på Nytt.

Kooyman og redaksjonen mener nemlig at humor og satire om krig er nødvendig.

– Vi er grunnleggende uenig med premisset i klagene som er kommet inn. Vi mener krig ikke er for alvorlig til å spøke med, men at det er alvorlig til ikke å spøke med, sa han.

– Fortsett sånn

Rådsmedlem Gunn Cecile Ringdal var blant dem som sa seg enig med Kooyman.

Hun sa innledningsvis at hun var glad for å høre hans redegjørelse.

– Jeg skjønner at dere veldig godt skjønner hva man kan gjøre humor ut av, og hvordan man kan bruke det som et virkemiddel for å få ut et veldig alvorlig budskap til veldig mange mennesker, sa Ringdal.

Og la til:

– Fortsett sånn. Jeg håper vi får høre om flere slike saker i Kringkastingsrådet.

– Ville være veldig merkelig

Også rådsmedlem Stine Renate Håheim støttet Nytt på Nytt i sitt syn på humor.

Håheim tok til orde for at man prinsipielt sett bør kunne tull e med alt.

– Det ville være veldig merkelig om Nytt på Nytts sendinger ikke skulle omhandle en krig på vårt kontient mens den raste. Det ville ikke vært å vise respekt for situasjonen som Ukraina og Europa står i nå, sa hun.

Hun fryktet også at humoren ville bli skadelidende, dersom maktkritikk skulle bli sett på som utenfor sjangerens grenser.

– Hvis man ikke støter noen folk med humor, gjør man ikke jobben sin, sa Håheim.

Powered by Labrador CMS