Lørdag ettermiddag ble det kjent at aktiviteten på Stortinget begrenses til kun det aller mest nødvendige i én uke fremover.
Dermed får heller ikke journalistene i Stortingets presselosje mulighet til å møte de folkevalgte i stortingslokalene.
Ingen stortingsmøter var planlagt den kommende uken, men presselosjens leder og NRK-journalist Mats Rønning, beskriver likevel situasjonen som uheldig.
– Stortinget er en viktig arbeidsplass for journalister, der vi har anledning til å treffe politikerne, sier Rønning til Medier24.
Losjen vil nå oppfordre sine medlemmer om å følge Stortingets anmodning.
Samtidig peker Rønning på det paradoksale i at denne situasjonen oppstår i en tid der regjeringen har innført de strengeste tiltakene siden koronapandemien først inntraff.
– Det er påkrevd og nødvendig i at politiske journalister nå jobber intensivt for å ettergå begrunnelser og hente inn informasjon om situasjonen som nå er oppstått.
– At man da ikke har anledning til å på samme måte skaffe informasjon er uheldig, sier Rønning.
– Ingen heldig situasjon
I uken som kommer må Rønning og hans kolleger finne alternative måter å snakke med, og møte politikerne på.
– Det skal vi klare, men det er ingen heldig situasjon. Det som faktisk skjer, er at vi må bruke mer tid på Teams, og telefon, som også andre gjør.
Den politiske journalisten erkjenner at dette for mange vil virke som en smal sak. Likevel trekker han frem at mye vesentlig kontakt mellom journalister og politikere ofte foregår i gangene på Stortinget.
– Dette vil gjøre jobben vår vanskeligere, i en tid der offentligheten burde forlange at vi virkelig er til stede, og stiller spørsmålene veldig mange nå sitter med, sier Rønning.
Og legger til:
– Det regjeringen har valgt å gjøre i Oslo-regionen nå, er ekstremt dramatisk. Dermed er det viktigere enn noensinne at vi får mulighet til å utfordre det de har gjort, og stille spørsmål ved det.
Rønning er glad for at det nå tilrettelegges for digitale pressekonferanser, selv om han mener at disse har sine begrensninger.
Det er blant annet fordi enkelte spørsmål ikke egner seg i plenum, både av hensyn til sensitive opplysninger og konkurransesituasjonen.
– Må være mulig å finne løsninger
Samtidig er presselosjen i dialog med Stortingets presidentskap om å finne andre egnede møtesteder, skulle nedstengningen vedvare utover den neste uken.
– Vi mener det må være mulig å finne løsninger som ivaretar alle hensyn, sier Rønning.
Han peker på at Stortinget har en rekke tilstøtende bygninger og rom som kan brukes for å avlaste et områder på Stortinget der medietrykket ofte er høyt.
– Alle skjønner at man mister noe når man ikke fysisk får være til stede med intervjuobjektet. Kan det likevel være noen fordeler med dette?
– Fordelen vil være at vi på under ett år har gått fra å være digitale noviser, til å bli ganske godt vant med Teams, Zoom og videokonferanser. Det gjør terskelen lavere for å bruke det igjen senere, også den dagen vi får andre muligheter.
Samtidig er Rønning langt fra klar for å bytte ut de fysiske møtene for godt, etter pandemien.
– Videomøtene gjør ting bedre og mindre dramatiske, men er ingen erstatning for det å møte kilder fysisk, sier han til slutt.