Justisminister, Monica Mæland, generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey og Norsk Journalistlags medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud.
Bekymret over rettighetene til journalister under et portforbud
Nå skal presseorganisasjonene møtes for å tydeliggjøre viktigheten av journalistikk under et portforbud. – Jeg tror vi har belegg for å kunne kreve at mediene skal kunne oppfylle sitt samfunnsansvar, sier juridisk rådgiver i NJ.
Forrige onsdag ble det kjent at Justisdepartementet har arbeidet med å utrede det juridiske grunnlaget for å innføre et portforbud i Norge.
Justisminister Monica Mæland (H) uttalte på pressekonferansen at hun ønsker en bred debatt rundt et så inngripende tiltak, og sendte derfor ut et høringsforslag.
Ett av spørsmålene er hvilke rolle mediene vil kunne ha under et eventuelt portforbud.
I selve høringsforslaget blir mediene nevnt én gang, da som en viktig funksjon i samfunnet:
«Det er også andre samfunnsfunksjoner hvor personer har behov for særskilte unntak ved en nedstenging. Covid-19- pandemien har vist at samfunnet under en langvarig krise er avhengig av flere funksjoner for å kunne opprettholde befolkningens trygghet og velferd», står det i høringsforslaget.
Juridisk rådgiver hos Norsk Journalistlag, Ina Lindahl Nyrud, mener at høringsforslaget burde innhold flere opplysninger om pressens rolle.
– Vi er overrasket over at det i Justisdepartementets høringsnotat om portforbud, ikke finnes ett ord om verken muligheten for å drive journalistikk og en vurdering av medienes samfunnsrolle i en slik situasjon, sier Nyrud til Medier24.
– Avgjørende rolle
På torsdag skal Norsk Journalistlag, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) møtes for å diskutere hvordan et samlet Media-Norge skal svare på høringsforslaget.
Nyrud er klar på de må belyse sitasjonen.
– Erfaringene av håndteringene av koronakrisen danner en solid basis for å anføre at medienes samfunnsrolle har vært helt avgjørende for å opprettholde befolkningens trygghet og velferd, sier hun.
– Hva forventer du av Justisdepartementet fremover?
– Jeg tror vi har belegg for å kunne kreve at mediene skal kunne oppfylle sitt samfunnsansvar, også under et portforbud. Men hvordan vi skal gjøre dette, kommer vi nærmere innpå, svarer Nyrud.
– Bekymret
Også generalsekretær i Norsk Redaktørforbund, Arne Jensen, bedyrer media sin rolle under et eventuelt portforbud.
– Portforbud er svært dramatisk i et demokratisk perspektiv. Da må man sørge for at man ikke innfører portforbud på slike premisser slik at man stenger ned demokratiet, sier Jensen til Medier24.
Jensen er forsiktig med å være for kategorisk. Men han sier at media ikke virket til å komme først i rekken når høringsforslaget ble utarbeidet.
– Det virker ikke til at de har hatt det veldig høyt på agendaen. Tidligere i pandemien, så har vi sett tiltak som har gått på bekostning av åpenhet, innsyn og tilgang til møter i folkevalgte organer og lignende. Vi er litt bekymret over hva som kan skje.
– Vil være tydelige
Administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey, er glad for at presseorganisasjonene kan komme sammen for kunne få større slagkraft.
– Vi har god tradisjon nå gjennom korona for et godt samspill mellom presseorganisasjonene. Møtet på torsdag er et uttrykk om at vi jobber godt sammen for journalistikkens beste, sier Øgrey til Medier24.
De konkrete detaljene vil bli diskutert på møtet, men Øgrey ønsker å understreke at de vil være tydelige i høringssvaret sitt.
– Vi er nevnt fordi vi er en samfunnsviktig funksjon. Vi er tydelig på at det må legges tydelig til rette for at media må få kunne utføre sin rolle.
Portforbudet var også tema under onsdagens sending hvor Presseforbundet oppsummerer etikkåret 2020.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, sier at de legger til grunn at dersom det blir innført portforbud må det gis fullt unntak for journalistikk og medier.
– Det må innebære blant annet fri rett til å gjøre reportasjejobber, og frie reiser for å kunne dokumentere og informere. I tillegg må det gis unntak for all infrastruktur, som distribusjon og trykk, sånn at medier fortsatt skal nå ut til alle deler av befolkningen, sier Floberghagen.
– Ønsker innspill
Finansdepartementet har blitt gjort kjent med kritikken fra pressetoppene.
Statssekretær, Lars Jacob Hiim, skriver i en e-post at han håper det ikke blir nødvendig å innføre portforbud.
Når man likevel ser at flere europeiske land har innført portforbud, så mener han det er viktig å ha de verktøyene man trenger.
«På fredag sendte vi et forslag om en lovhjemmel, ikke et forslag om å innføre portforbud, på bred offentlig høring. Det ligger i sakens natur at vi ønsker nettopp innspill til om det bør innføres en ny lovhjemmel om portforbud, hvordan et portforbud eventuelt skal gjennomføres og hvilke unntak som bør gjelde,» skriver han og fortsetter:
«Media har en svært viktig rolle i vårt demokrati, som vi selvsagt vil ivareta i et eventuelt forslag som blir lagt frem for Stortinget. Jeg håper derfor Redaktørforeningen og Journalistlaget sender innspill til forslaget. De vil bli grundig vurdert før regjeringen eventuelt legger frem et forslag for Stortinget.»