Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Redaktørforeningen og NJ-leder Hege Iren Frantzen mener begge at det er viktig å være bevisst på personvernutfordringer ved bruk av apper.

Dette er presse-organisasjonenes anbefaling om bruk av den nye smitteappen

Både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag sier den nye smittestopp-appen ikke har de samme problemene knyttet til kildehensyn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Forrige uke sendte Norsk Redaktørforening (NR) ut et skriv om informasjon om den nye versjonen av smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet som ble lansert før jul.

– Vi har hatt dialog med VG og NRK, to datakyndige mediehus, som har gått ut og informert sin journalister om at det ikke er noen kildehensyn som gjør at de må frarådet journalister å laste ned appen, sier assisterende generalsekretær i NR, Reidun K. Nybø, til Medier24.

Ønsker å gi råd

Den opprinnelige smittestopp-appen fikk kritikk for å lagre personverndata på en server og dermed være problematisk knyttet kildehensyn.

– For journalister så er det naturligvis problematisk når man møter kilder, sier Nybø.

Flere mediehus gikk da ut og frarådet journalister å laste ned appen.

Det samme gjorde NR, og i april i fjor lagde de en veileder for redaktører om hvordan man skulle være bevisst og forholde seg til smittestopp-appen.

Til slutt ble appen stoppet av Datatilsynet.

NR kommer nå med ny informasjon, ettersom de har fått flere spørsmål fra redaktører om hvordan skal forholde seg til den nye versjonen.

– Vi sier ikke til redaktørene «slik skal dere gjøre det». Det er opp til enhver redaktør å avgjøre selv hvordan de vil forholde seg til det. Med det er viktig for oss å gi råd, sier Nybø.

Lagrer på mobilen

Hun er klar på at den nyeste versjonen er på et helt annet nivå enn den opprinnelige - på mange områder.

– Det er langt mindre støy rundt denne gangen. Den nye appen lagrer alt på din telefon, og laster ikke opp din lokasjonsdata på en server. Den forrige versjonen var også ment til forskning, noe NR protesterte på. Nå er det åpenkildekode på siste versjon, sier hun.

Nybø påpeker at appen er blitt tatt godt imot i de teknologiske miljøene i mediebransjen, men er også klar på at det er viktig å være bevisst når det gjelder teknologi.

– Dere skriver at de generelle rådene i den opprinnelige veilederen fortsatt står?

– Vi har ikke rukket å lage en revidert veileder. Den kan bli aktuelt at vi gjør det. Men mange av rådene i veilederen strekker seg lengre enn smittestopp-appen, svarer Nybø.

NJ: – Ta kontakt med oss

Leder for Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, forteller at de ikke har gått ut med noen spesielle råd knyttet til den nye appen til sine medlemmer.

– Her gjelder reglene om at alle vi som jobber med kilder må være bevisste på hvilke apper og personverninnstillinger man har på telefonen, og det samme gjelder for alle elektroniske kommunikasjonsmidler, sier Frantzen til Medier24.

Samtidig er hun klar på at organisasjonen mer enn gjerne drøfter spørsmål og utfordringer knyttet til appen med sine medlemmer.

– Mitt råd til NJs medlemmer er å gjøre en vurdering av dette for egen del, og ta kontakt med oss om du vil ha konkrete råd for en slik vurdering, sier hun.

Powered by Labrador CMS